Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Irritation över folkomröstning

Det grekiska beslutet att folkomrösta om besparingsåtgärderna väcker irritation runt om i Europa. Opinionsmätningar tyder på att grekerna kommer att säga nej, vilket kan få stora konsekvenser.

– Situationen är sådan att det i princip är en omröstning om deras euromedlemskap, säger Finlands Europaminister Alexander Stubb.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou sade på måndagskvällen att om folket säger nej till sparpaketet så kommer det inte att antas.

Aktiemarknaderna blev nervösa efter Greklands beslut att folkomrösta om krispaketet. Direkt när de ledande börserna öppnade på morgonen föll bland annat London- och Parisbörserna med omkring två procent. Även i Stockholm faller kurserna med cirka 2,5 procent.

Rainer Brüderle, gruppledare för FDP i tyska förbundsdagen, är "irriterad" över den grekiska folkomröstningen.

– Det låter som att någon försöker krångla sig ur överenskommelser — vilket är ett märkligt beteende, säger Brüderle, som fram till i våras var ekonomi- och teknologiminister i Angela Merkels regering, till tysk radio.

– Våra länder gör avsevärda uppoffringar på grund av flera årtionden av misskötsel och dåligt ledarskap i Grekland.

Han fortsätter med att säga att det enda man kan göra nu är att förbereda sig för om Grekland inte uppfyller sina åtaganden och ställer in betalningarna.

Börserna i Frankrike och Italien sjönk snabbt mer över 3 procent när de öppnade på tisdagen.

Även den tyska börsen faller med mer än 3 procent vid öppnandet.

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.