Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/isabella-lowengrips-bolag-nara-konkurs-backar-om-utlandsplanerna/

Ekonomi

Isabella Löwengrips bolag nära konkurs – backar om utlandsplanerna

Foto: Alexander Mahmoud

I våras berättade bloggaren Isabella Löwengrip om sina planer på att bli världens mäktigaste kvinna och att lämna Sverige för USA. 

Nu skriver hon själv på sin blogg att hennes bolag varit nära konkurs och att hon måste bromsa alla sina expansionsplaner. 

Men flera av de projekt som Isabella Löwengrip lanserat har aldrig blivit av. 

I april berättade bloggaren Isabella Löwengrip för DN om sina planer på att flytta till USA på halvtid, för att satsa på internationella marknader för sina bolag. Hennes Sommar i P1-program skulle bli det sista mediala hon gjorde i Sverige. 

– Jag vill ha inflytande, och bygga en bolagsgrupp som ska bli globala jättar. Vi ska spotta ur oss varumärken, sade hon då. 

Men nu verkar det inte längre som att bloggdrottningen kommer att lämna Sverige. På sin blogg skriver hon att bolagskoncernen inte har råd att ta några fler risker - utan att man i stället måste ”dra i handbromsen” för att undvika konkurs. 

”Hade skutan inte vänts och vi inte agerat hade allt mitt kapital ätits upp och tillslut hade vi gått i konkurs,” skriver hon. 

Foto: Alexander Mahmoud

Detta innebär att planerna på utvidgning i USA läggs på is. Det innebär också att Isabella Löwengrips hudvårdsföretag, Löwengrip Beauty, stänger flera utländska marknader - för att i stället enbart satsa på Tyskland och Skandinavien. 

”Det internationella fokuset gjorde att vi tappade på hemmamarknaden och nu vill jag göra om och göra rätt,” skriver Isabella Löwengrip. 

Under de senaste åren har annars rubrikerna avlöst varandra om Isabella Löwengrips planer för sitt bolagsbygge. Förra året utsågs hon till ”näringslivets mäktigaste kvinna” av tidningen Veckans Affärer. 

Men flera av planerna har inte realiserats. I oktober lanserade Isabella Löwengrip ”robotinfluencern” Gabrielle Löwengrip.

”Vi har etablerat oss på flera marknader på kort tid och behovet bara växer. Jag vill, men kan inte, finnas överallt samtidigt‚” skrev Löwengrip om behovet av en robotversion av henne själv som skulle kunna visa upp ett liv i New York. 

Men i mars i år hade internetversionen av Isabella Löwengrip bara lagt ut tio bilder, och till Breakit sade Löwengrip Invests dåvarande operativa chef Simon Sjögren att de ”hade lite problem med ansiktet” på Gabrielle. 

Under förra året offentliggjorde Isabella Löwengrip också en realityserie där tittarna skulle få följa hennes liv. Men programmet ”Being Bella” blev inte heller av, och under hösten berättade hon att projektet var nerlagt. 

I maj i år berättade Isabella Löwengrip för Dagens Industri att hon planerade en börsnotering av sitt investmentbolag Löwengrip Invest. Då berättade hon också att hon skulle fasa ut sitt svenska bloggande - och enbart kommunicera på engelska i framtiden. 

Under våren berättade Isabella Löwengrip för Breakit att hon planerade att öppna en internationell kommunikationsbyrå. Den skulle hjälpa företag inom bland annat filmindustrin och privatflygsbranschen att bli mer digitaliserade. 

Foto: Alexander Mahmoud

I augusti i år valde Isabella Löwengrip att sälja sina aktier i Nordic Tech House, som hon startat tillsammans med bland andra kollegan Pingis Hadenius. Bolaget har beskrivits som en startupfabrik för nystartade bolag. 

Då berättade Pingis Hadenius för tidningen Breakit att anledningen till försäljningen var just Löwengrips nya fokus på den amerikanska marknaden. 

I september granskade Expressen Isabella Löwengrips bolag, och beskrev hur siffrorna för antalet besökare på hennes blogg var uppblåsta, och hur kunder var missnöjda med den marknadsföring hon gjorde för dem. 

Och nu tycker alltså Isabella Löwengrip själv att det är läge att skala ner på framtidsplanerna. 

”Sätter mina drömmar på paus och bygger upp en solid grund för framtiden,” skriver hon på sin Instagram. 

DN har sökt Isabella Löwengrip.

Läs mer: Isabella Löwengrip om sitt offentliga liv i DN-intervju 

Greta Thurfjell: Isabella Löwengrip behandlar ”Sommar i P1” som en anställningsintervju