Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-26 21:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/it-attack-mot-aktietjanst-kravs-pa-pengar/

EKONOMI

It-attack mot aktietjänst – krävs på pengar

På Aktieinvests hemsida informeras om attacken.
På Aktieinvests hemsida informeras om attacken. Foto: DN

En attack med så kallat utpressningsvirus har slagit ut den svenska aktietjänsten Aktieinvest. Företaget uppger att det inte kommer betala utpressarna och det är oklart när handeln kan komma igång igen.

Attacken upptäcktes på måndagen och sedan dess kan Aktieinvests kunder inte logga in för att köpa eller sälja aktier.

Angriparna har låst system och kräver en betalning för att ge den digitala nyckel som krävs för att göra dem brukbara igen. Men hur mycket de kräver vet Aktieinvest inte, enligt vd Dan Johnson, eftersom företaget inte har tagit kontakt med utpressarna.

– Vi kommer inte betala, säger Dan Johnson till DN.

Aktieinvest vet inte när tjänsten kan öppna igen. Innan det kan ske måste företagets it-system gås igenom med hjälp av ett it-säkerhetsbolag.

– Vi kan inte ge en tidsplan, men vi arbetar bokstavligen dygnet runt med det.

Utpressningsattacker mot företag har blivit betydligt vanligare på senare år, även i Sverige. Mest uppmärksammad blev attacken som drabbade Coop i somras, som ledde till att hundratals butiker hölls stängda i flera dagar. Även optikerkedjan Synsam har råkat ut för ett liknande intrång.

Dan Johnson lovar att inga av Aktieinvests kunder riskerar att förlora några aktier eller andra värden. Vid många utpressningsattacker har angriparna också stulit stora mängder intern information och hotat att läcka den om inte betalning sker. Det hände exempelvis säkerhetsföretaget Gunnebo i fjol.

Men det ska inte finnas några tecken på att en sådan läcka väntar. Det beskedet ska Aktieinvest ha fått från it-säkerhetsföretaget som det har anlitat.

– Utifrån det som har framkommit hittills känner de sig trygga med konfidentialiteten kring våra kunder. Men de vill vara försiktiga. Just nu håller ett stort team på att gå igenom allting, säger Dan Johnson.

Ämnen i artikeln

It-säkerhet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt