Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

It-attacken riktad mot ett fåtal sajter

IT-attacken mot flera nyhetssajter i helgen riktades mot väldigt få mål och kom sannolikt från ett världsomspännande botnätverk, uppger Cert-SE.

Det är IT-säkerhetssektionen vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som på sin webbplats har publicerat en första rapport.

Ett botnätverk är en samling virusinfekterade datorer som utan ägarnas vetskap kan utnyttjas för till exempel överbelastningsattacker.

Att andra mediebolag och organisationer än de sajter som var måltavlor drabbades beror enligt MSB på att de använder samma infrastruktur.

Överbelastningsattackerna var också av vad som kan betraktas som ”normal” omfattning. Rent tekniskt skickades datatrafik i 50 gigabit per sekund under den första attacken, uppger MSB. Större delen av attacken var en så kallad ”julgransattack”, som enkelt förklarat innebär extra belastning.

Under tisdagen utsattes Dagens Industri en ny överbelastningsattack.

– Vi har löst det så att vi kan hålla läsningen igång och vi kan publicera men det är vissa funktioner som vi har fått stänga av, säger Jonas Jonsson, redaktionschef på tidningen.

Hur vet ni att det är ytterligare en överbelastningsattack?

– Det vet vi. Jag kan inte gå in på några ytterligare detaljer, men vi vet det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.