Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

It-branschen hotas av brist på kvinnor

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Programmerare har blivit en av de största yrkesgrupperna i Sverige. It-sektorn lyfts fram som avgörande för svensk ekonomi. Men nya siffror visar att andelen kvinnor inom branschen inte bara är liten – den minskar.

Läs även: ”Börja tidigt med programmering i grundskolan”.

Sverige ska vara världens bästa it-land. Ambitionen har motiverat politiska satsningar ända sedan Carl Bildts regering instiftade den första it-kommissionen 1994.

Sedan dess har den svenska digitaliseringen också varit mycket framgångsrik. Det syns inte minst inom gruppen programmerare och systemerare som nu är en av Sveriges tio största yrkesgrupper.

Gruppen har gått om antalet grundskollärare i antal och enligt SCB:s senaste statistik arbetade drygt 80.000 inom yrkesgruppen, som exempelvis webbutvecklare, programmerare och it-projektledare, år 2013.

På åtta år har yrkesgruppen vuxit med 46 procent och programmerare är nu det vanligaste yrket i Stockholm.

Men bara en femtedel av alla som arbetar inom yrkeskategorin programmerare och systemerare är kvinnor. Ingenting tyder på att andelen har vuxit på senare år. I stället kan man se en viss minskning. Från 22 procent 2005, då den första mätningen gjordes, till 20 procent 2013, enligt SCB:s senaste siffror.

Jan Gulliksen, av regeringen utsedd att leda Digitaliseringskommissionen, har sedan han utsågs 2012 lyft fram frågan om jämställdhet inom it-sektorn. Kommissionen har som uppdrag att stärka den digitala utvecklingen i Sverige.

– Det är väldigt bekymmersamt att det inte sker några positiva förändringar. Speciellt med tanke på hur länge frågan har debatterats, säger Jan Gulliksen.

Han beskriver den bristande jämställdheten som ett problem i hela it-sektorn.

– Vi vet att det är problematiskt i alla läger. Andelen kvinnor som arbetar inom sektorn är för låg, och samma sak gäller andelen kvinnor på utbildningarna.

I framtiden kan bristen på kvinnor inom it-sektorn bli ett akut problem, inte bara ur ett jämställdhetsperspektiv. Jan Gulliksen pekar på EU-kommissionens prognos att det i slutet av året kommer att saknas närmare en miljon personer inom it-sektorn i EU.

– Det här är en bransch där det finns arbetstillfällen och som Sverige behöver satsa på för att stärka och upprätthålla vår konkurrenskraft. Men för att lyckas med det måste vi rekrytera fler kvinnor. Där har branschen ett stort ansvar.

Bland annat anser han att it-företagen behöver arbeta för en företagskultur som vänder sig till både kvinnor och män.

Anne-Marie Franson är förbundsordförande i branschorganisationen It- och telekomföretagen som gör återkommande undersökningar av andelen kvinnor i sina medlemsföretag.

– Vi ser också att det står väldigt still. Något år var andelen högre, men i princip händer ingenting.

Hennes organisation flaggar för att det kommer att saknas tiotusentals it-proffs på bara några få års sikt, ett behov som Sverige inte klarar av att möta om man inte lyckas locka fler kvinnor till branschen, enligt Anne-Marie Franson.

– Det går inte ihop, säger hon och tillägger att många företag rekryterar från utlandet för att väga upp personalbristen.

Men mycket pekar på att problemet kommer att bestå. SCB konstaterar i sin rapport ”Trender och prognoser” att det redan finns en brist på programmerar- och systemvetarutbildade i dag, och att efterfrågan på eftergymnasialt datautbildade kommer att öka kraftigt.

Samtidigt kommer andelen kvinnor på arbetsmarknaden med motsvarande datautbildning att minska enligt prognosen, från 35 procent 2012 till 26 procent 2035.

Siffran är inte helt jämförbar med hur många som faktiskt arbetar som exempelvis programmerare, men ger ändå en fingervisning om att andelen kvinnor med data­utbildning kommer att minska på arbetsmarknaden om dagens utbildningstrend håller i sig.

För civilingenjörsutbildningar är trenden lite mer positiv, med en ökning av andelen kvinnor från 13 till 20 procent mellan 2012 och 2035. Dock är bara vissa av utbildningarna inriktade på it.

Utredaren Jan Gulliksen är även skolchef och professor vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm. Han säger att högskolorna måste ta sitt ansvar för att förbättra jämställdheten. På KTH:s utbildning i datorteknik är 16 procent kvinnor, något som man ändå beskriver som ett framsteg. För några år sedan var siffran tio procent.

– Men givetvis skulle vi önska att andelen var mycket större, säger Jan Gulliksen.

Både han och Anne-Marie Franson anser att det behövs satsningar redan i grundskolan för att så tidigt som möjligt fånga upp it-intresserade tjejer.

Den nya generationen internet­företag

Den nya generationen internet­företag visar inga tecken på att vara mindre mansdominerad än äldre it-företag.

De mest framgångsrika företagen som vuxit ur den svenska startup-världen styrs till största del av män. Detta är bolag som värderas till över en miljard dollar. Siffrorna avser sammansättningen i styrelserna.

Klarna

Bransch: Betalningssystem

Vd: Sebastian Siemiatkowski

Ordförande: Eva Cederbalk

Styrelse: 7 av 8 är män.

King

Bransch: Mobilspel, mest känt för Candy Crush-spelen.

Vd: Riccardo Zacconi

Styrelse: 8 av 8 är män.

Mojang

Bransch: Spel, mest känt för Minecraft.

Vd: Jonas Mårtensson

Styrelse: 4 av 4 är män

Spotify

Bransch: Musiktjänst

Vd: Daniel Ek

Styrelse: 6 av 6 är män

Jämförelse:

24 procent av styrelseledamöterna i svenska börsbolag är kvinnor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.