Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-05 17:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/italien-bestaller-500-ventilatorer-fran-svenska-foretaget/

EKONOMI

Italien beställer 500 ventilatorer – från svenska företaget

Det svenska medicintekniska företaget Getinge fått en order på 500 ventilatorer från Italien.
Foto: Svenska Getinge

Trycket på medicinsk utrustning för att klara coronakrisen ökar. Nu har det svenska medicintekniska företaget Getinge fått en order på 500 ventilatorer från Italien.

Italien är det land i Europa som drabbats allra värst av coronaviruset. Till följd av det går sjukvården på knäna. Därför har landet skickat en förfrågan om 5.000 ventilatorer, även kallad respiratorer, till olika medicintekniska företag. Svenska Getinge nappade på erbjudandet och ska nu leverera 500 ventilatorer.

– Vi har fått en order och tackat ja till att leverera 500 ventilatorer, säger Jeanette Hedén Carlsson, kommunikationsdirektör på Getinge.

Läs mer: Läkare i Italien tvingas välja vem man ska hjälpa

Beställningen avser avancerade ventilatorer som används på intensivvårdsavdelningar. Hur mycket affären är värd och varför summan blev just 500 vill man inte heller kommentera, men man förväntar sig inte att liknande förfrågningar dyker upp i det närmaste.

– Vanliga beställningar kan variera från några enstaka till runt 10–20 stycken. En förfrågan om 5.000 som skickas ut på det här sättet är väldigt ovanligt, säger Anna Appelqvist, informationsansvarig på Getinge.

Samtliga ventilatorer som Getinge tillverkar just nu går direkt till sjukhusen. I samband med krisen har även trycket på annan medicinutrustning ökat markant. Utöver ventilatorer råder stor efterfrågan på livsuppehållande hjärt- och lungteknik, enligt företaget.

– Alla ger allt just nu. Vi är oerhört stolta över våra medarbetare. Det är ju det här vi finns till för, säger Jeanette Hedén Carlsson.

Läs mer: Skyddsmaterial och antibiotika räcker inte åt alla – hemligt hur stor bristen är

För att möta den höga efterfrågan förs nu diskussioner internt om möjligheten att öka produktionskapaciteten med 30 procent i volym. Hur det ska gå till vill inte Jeanette Hedén Carlsson gå in på.

– Det skulle kunna ske i närtid, men mer än så vill jag inte precisera.

Kommer ni klara av att möta efterfrågan?

– Vi gör vårt bästa för att möta den.

Men kommer ni att klara av det?

– Det är det vi vill.

Hon vill inte kommentera om den svenska sjukvården lagt någon särskild beställning, med hänvisning till att Getinge inte kommenterar specifika kunder.

Läs mer: Sverige säger nej när Italien ber om hjälp med munskydd