Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/italiens-foretag-gar-pa-knana-nar-ekonomin-sviktar/

Ekonomi

Italiens företag går på knäna när ekonomin sviktar

Femstjärnerörelsens Luigi Di Maio. Foto: Ettore Ferrari/ANSA via AP

ROM. En lång rad företag verksamma i Italien tvingas nu stänga eller långtidspermittera till följd av den ekonomiska krisen. Samtidigt riskerar landet att behöva betala höga böter till EU eftersom budgetunderskottet överstiger EU:s tillåtna gräns på tre procent av bruttonationalprodukten (BNP).

Nyhetsmagasinet L’Espressos första sida är helt svart med en getinggul text som säger: ”Italy game over”. Ekonomin stagnerar i Italien och tillväxten har i åratal varit bland de lägsta inom hela EU. Ifjol var tillväxten i ekonomin 0,9 procent, i dag ligger den på blygsamma 0,2 procent. 

Femstjärnornas populistiske ledare Luigi di Maio har bråda dagar. Di Maio har ansvar för landets ekonomiska utveckling och industrier. Att hans parti halverades i EU-valet har han inte hunnit fundera så mycket på. Utanför Luigi Di Maios ministerium har det varit fullt av representanter från krisande företag. 

Tre stora företag knackade samtidigt på dörren. Stålverket Ilva i Syditalien med över 14.000 anställda har tvingats långtidspermittera 1.400 personer. Beslutet kommer endast nio månader efter att ståljätten Arcelor-Mittal, med säte i Luxemburg, tog över problembarnet Ilva som orsakat stora miljöproblem. 

Vitvaruföretaget Whirlpool vill stänga sin fabrik i Neapel. I så fall förlorar 430 personer sina jobb. Däremot verkar hoppet redan vara ute för den stora grossistkedjan Mercatone Uno som försattes i konkurs 25 maj. Därmed blev 1.860 personer utan jobb omedelbart. 

Nu har en andra omgång förhandlingar inletts mellan FCA (Fiat Chrysler Automobiles) och Renault. Något som Italien hoppas skall leda till ett omfattande samarbete. Välbehövligt för Fiat som ännu inte har en enda hybridbil i produktion. Regeringskrisen är däremot undanröjd för ögonblicket. Särskilt Femstjärnorna har goda skäl till att inte öppna en politisk kris, eftersom partiets parlamentariker riskerar att halveras om det blev nyval nu. Luigi Di Maio och Legas partiledare Matteo Salvini har kommit överens om att fortsätta och har grävt ner stridsyxan. Trots att de två undertecknat ett gemensamt regeringskontrakt är de mycket oeniga.

Den hetaste striden gäller om höghastighetsbanan mellan Turin och Lyon skall byggas klart. För Femstjärnorna är detta ett meningslöst projekt, medan Lega vill bygga färdigt banan. Lega vill se ett ökat regionalt självstyre, medan Femstjärnorna varit drivande för införandet av medborgarlön. Båda partier vill att en plattskatt skall införas för att få fart på Italiens ekonomi. I verkligheten så överskuggar Italiens ekonomiska problem alla reformer. 

Frankrike har köpt upp många lönsamma italienska företag; framför allt modehus och företag inom livsmedelsbranschen. Den italienska staten betalar en lång rad löpande utgifter med enorma förseningar. För att lösa detta problem ville staten introducera obligationer – i låga valörer 20, 50 och 100 euro - kallade ”Mini-bots” som nytt betalmedel. Ett slags monopolpengar. 

Det skulle hjälpa italienarna, löd kommentaren från Legas Matteo Salvini medan Europeiska centralbankens ledare, italienaren Mario Draghi, underkände denna ekonomiska science fictionsaga omedelbart. Mini-bot är antingen olagliga som betalmedel eller också bidrar de till att höja statsskulden ytterligare, sade Mario Draghi. 

Budgetförhandlingarna med EU kommer att bli långa och tuffa för Italien. Regeringen väntar med att utnämna ny EU-minister. Premiärminister Giuseppe Conte vill själv sköta förhandlingarna med EU-kommissionen för att vara säker på att de håller sig på en korrekt diplomatisk nivå. Ingen upprepning med andra ord av Matteo Salvinis mantra: ”att bli underkänd av EU är som att vänta på ett brev av jultomten”.

Läs mer: 

Salvini avfärdar nyval – men kräver mer inflytande i regeringen 

Conte hotar med avgång om regeringstjafset inte upphör