Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Italiens kris mycket farligare än Greklands”

Statsvetaren och Europaforskaren Björn Fägersten tror inte att Silvio Berlusconi kommer att gå till historien som någon stor ekonomisk reformator. Och betonar att Italiens kris är mycket farligare för Europa än Greklands.

Italiens premiärminister Silivo Berlusconi har sagt att han kommer att avgå så fort den nya budgetlagen antagits.

Ett ovanligt sätt, säger statsvetaren Björn Fägersten till TT.

– Andra politiker brukar få hota med att avgå för att driva igenom sin vilja, Berlusconi har lockat med att avgå. Det säger väl en del om hans ställning, säger Fägersten som dock anser att osvuret är bäst.

– Han har inte avgått än.

Och historiens dom – åtminstone de ekonomiska historiens – blir hård.

– Jag har svårt att se att Berlusconi kommer att gå till historien som den store ekonomiske reformatorn, så som han gärna själv såg sig själv i början. I stället är det låg tillväxt och stagnation samt ett utdraget politiskt spel för att rädda det egna skinnet som karaktäriserat Berlusconieran.

Fägersten betonar att Italiens kris är mycket större än Greklands – och mycket farligare för Europa.

– Italien är ett mycket, mycket större hot mot euron och Europa jämfört med Grekland. Italien har en större ekonomi, en större industriell bas med en större andel tillverkningsindustri än Grekland.

Slutsatsen är att eurozonen kan klara sig utan Grekland, men knappast utan Italien.

– Sarkozy och Merkel förklarade ju bara häromdagen att de var beredda att offra Grekland om det krävdes för att rädda euron. Men den möjligheten är orealistisk när det gäller Italien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.