Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Italiens president har avgörandet i sin hand

Silvio Berlusconi kommer inte att lämna makten frivilligt. Det säger DN:s korrespondent, Peter Loewe.

Det går rykten om att Berlusconi ska avgå?

– Ja, en Berlusconi-trogen chefredaktör skrev i förmiddags att det var fråga om minuter. Då gick börsen upp. Sedan kom en dementi och då vände börsen och räntegapet på statspapper mellan Italien och Tyskland steg igen.

Vad är det som händer i dag?

– Osäkert just nu. Berlusconi har en privat lunch på sitt gods med sin familj, han träffar styrelseordföranden för sin företagsgrupp och kanske ledaren för koalitionspartiet, Lega Nords Umberto Bossi.

Vem kan tänkas ta över om Berlusconi avgår?

– Bland de egna har kabinettssekreteraren Gianni Letta nämnts. Men med tanke på att stödet minskar för Berlusconi (20 av hans parlamentariker har eller kommer att hoppa av) är det troligare med en annan politisk lösning. Regeringen vill ha nyval, men med tanke på den ekonomiska krisen är det inte så troligt att Italien kan tillåta sig att vara utan en handlingskraftig regering i ett par månader. Landets president Giorgio Napolitano har avgörandet, det talas även om en samlingsregering ledd av kristdemokraten Pierferdinando Casini, men även en regering ledd av en icke politker som ekonomen och professorn Mario Monti nämns som trolig.

Vad kommer att hända längre fram i veckan i Italien?

– I morgon röstar parlamentet om bokslut över statens finans för budgetåret 2010. Det misslyckades man med för en månad sedan, då regeringen förlorade denna omröstning. Misslyckas man igen är det en klar signal att Berlusconi inte längre har majoritet i underhuset. Han bör då avgå. Om han inte gör det kommer oppositionen troligen att lägga ett misstroendevotum. Alternativet är att om han klarar omröstningen och att regeringen lägger en förtroendeomröstning på landets ekonomiska sparpaket. Förlorar han den måste han avgå. Som det ser ut nu tänker Berlusconi inte avgå självmant, utan lämnar den frågan till parlamentet. Men situationen kan ändras mycket snabbt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.