Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Italiens regering antog krispaket

Italiens nya expertregering antog på söndagskvällen ett krispaket och en kontroversiell pensionsreform, en dag tidigare än väntat. Krispaketet innehåller skattehöjningar, budgetnedskärningar och pensionsreformer värda 20 miljarder euro.

– Det här är ett dekret för att rädda Italien. Det här är ett tillfälle då Italien riskerar att bli ansvarigt för att hjälpa till att fälla Europas ekonomi, sade den nye premiärministern och tillika finansministern Mario Monti.

Han tänker utöva "stark kontroll" över statsfinanserna.

Monti varnade för att italienarna måste göra uppoffringar och sade att han för egen del inte tänker ta ut någon lön i ämbetet.

Krispaketet sträcker sig över tre år. Den innehåller det kontroversiella förslaget om höjning av pensionsåldern för kvinnor med början 2012. Den höjs då till 62 år för att successivt stiga för att sammanfalla med männens 66 år 2018.

Antalet år som män måste betala in bidrag för att få full pension ökar från 40 till 42.

Välfärdsministern Elsa Fornero, vars förslag redan förkastats av de största fackförbunden, brast ut i tårar när hon redogjorde för förändringarna.

Parlamentet väntas godkänna reformerna före jul.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.