Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 11:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/italienskt-rekordbubbel-en-miljard-flaskor/

DRYCK

Italienskt rekordbubbel: En miljard flaskor

Mousserande vin.
Mousserande vin. Foto: Janerik Henriksson/TT

Aldrig tidigare har de italienska bubbelkorkarna flugit som under 2021. Eller åtminstone såldes det rekordmånga flaskor av prosecco och annat mousserande vin från Italien – över en miljard buteljer, en uppgång med över 20 procent.

TT Text

Prosecco, som kommer från Veneto-området i norr, dominerar stort, med över 850 miljoner flaskor under året. Men även andra italienska bubbelviner, exempelvis Franciacorta, sålde bra.

Produktionen ökade 23 procent enligt statistiken som nu publiceras av jordbruksorganisationen Coldiretti. Men priserna steg också, vilket innebär att omsättningen på hemmamarknaden ökade 27 procent och på exportsidan 29 procent.

Det mesta av exporten går till USA, Storbritannien och Tyskland.

Coldiretti höjer samtidigt ett varningens finger för kopior, ofta döpta till varianter av ”secco”. Även de ökar i popularitet i många länder.

Ämnen i artikeln

Dryck
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt