Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ja till Saabs rekonstruktion

Hovrätten för västra Sverige säger ja till Saab Automobiles rekonstruktion.

Enligt hovrättens finns det anledning att ifrågasätta förutsättningar för en framgångsrik rekonstruktion av bolaget. Men mot bakgrund av de uttalanden som gjorts i förarbetena i lagen står det emellertid klart att rättens prövning av en ansökan om företagsrekonstruktion ska vara förhållandevis summarisk, skriver rätten.

"I detta fall gör hovrätten bedömningen att en mer grundlig utredning kan visa att förutsättningar för en framgångsrik rekonstruktion finns och att kraven för att inleda företagsrekonstruktion för Saab Automobile Aktiebolag, Saab Automobile Powertrain AB och Saab Automobile Tools AB är uppfyllda", skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

En av rättens ledamöter var skiljaktig och ville fastställa tingsrättens beslut.

Aktien i Saab-ägaren Swedish Automobile lyfte med 25 procent till 1:11 euro efter beskedet om rekonstruktion från hovrätten.

Swedish Automobile-aktien har inför dagens lyft under ett halvårs kris, med stillastående produktion i fabriken i Trollhättan, rasat från en årshögsta notering på 5:79 euro i februari.

Det är hovrättspresidenten Gunnel Wennberg som är skiljaktig och tycker att man ska gå på tingsrättens linje.

De förutsättningar som bolagen har beskrivit i ansökan och överklagandet inte når upp till de krav som bör ställas för att rekonstruktion ska beviljas, enligt henne.

Hon syftar på den trängda finansiella situationen, som bolaget sedan en längre tid befinner sig i.

Hon lyfter även fram att den tidigare rekonstruktionen inte blev framgångsrik.

Företagsrekonstruktion ska nu inledas för Saab Automobile och dotterbolagen Saab Automobile Powertrain och Saab Automobile Tools.

Tingsrätten ska utse rekonstruktör. Saab har själva föreslaget advokat Guy Lofalk som var rekonstruktör vid den tidigare rekonstruktionen 2009.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.