Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 05:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jacob-wallenberg-om-coronakrisen-det-ar-som-ett-vulkanutbrott/

Ekonomi

Jacob Wallenberg om coronakrisen: ”Det är som ett vulkanutbrott”

Jacob Wallenberg.
Jacob Wallenberg. Foto: Lars Lindqvist

Jacob Wallenberg, en av Sveriges mäktigaste industriägare, menar det är ett samhälleligt intresse att rädda SAS, där familjen är den största privata ägaren.

– Det vore en gigantisk förlust för Sverige om inte SAS fanns. Det här handlar om Force majeure, så här måste det allmänna gå in. Vad det privata kan göra får vi se sedan.

Jacob Wallenberg är 64 år och är tillsammans med kusinen Marcus och brodern Peter portalfigur i en familj som varit en maktfaktor i Sverige sedan 1856, när det som i dag är SEB startade.

Han är ordförande i Wallenbergsfärens maktbolag Investor och vice ordförande i Ericsson och ABB. Han sitter i styrelsen för den amerikanska börsen Nasdaq och har varit en flitig mötesdeltagare med Bilderberggruppen, som samlar den globala makteliten. 

Investors ägande blir en katalog av industriföretag med gamla svenska rötter: Saab, Atlas Copco, Ericsson, Husqvarna, Astra Zeneca, Electrolux och ABB. Genom Knut och Alice Wallenbergs stiftelse är familjen bland annat största privata ägare i SAS.

Han beskriver det rådande läget som en kris som ingen varit med:

 – Det är otroligt komplicerat att förstå vad man egentligen ska förhålla sig till. Bolagen arbetar intensivt. De gäller de anställda, med hur produktionen ska säkerställas och med logistikkedjor som kan brytas.

– Jag hänvisar till statsministerns presskonferens i på måndagen, det är dags för nationell samling, vi måste tillsammans förhålla oss till de här utmaningarna.

Hur tycker du att Sverige har hanterat krisen hittills?

 – Efter omständigheterna bra, jag kan konstatera att det svenska systemet är tydligt. Vi har en folkhälsomyndighet som jag har stor respekt för och som statsministern säger att vi ska rätta oss efter. Då är det så vi ska göra

Det finns ju kritik om att vi varit senfärdiga?

 – Nä du, jag tänker inte agera självutnämnd coronaexpert. Det är absolut centralt att i sådana här lägen lyssna på dem som kan.

Hur väl förberett har näringslivet varit?

 – På Investor har vi följt utvecklingen sedan utbrottet skedde i Kina och har sedan anpassat oss efter hand. Jag upplever att näringslivet i det stora hela varit så förberett som man kan förvänta sig, genom att snabbt ta hand om sina anställda och hålla produktionen i gång. Det här handlar ju om Force majeure, det är som ett vulkanutbrott, man kan inte förbereda sig på allt.

Du talar om nationell samling – vad är näringslivets roll i den?

 – Vi ska dra vårt strå till stacken, genom att se till att verksamheten kan fortsätta men ändå följa hälsorekommendationerna.

Vad får du för signaler från era bolag?

  – De tycker att det statliga paketet är mycket bra, men att det inte kommer att svara på alla frågor. Ta ett bolag som SAS, som har noll intäkter och som kommer att behöva låna för att betala löner. Här har vd Richard Gustafson varit tydlig, balansräkningen urholkas och det kan bli riktigt dåligt.

Wallenberg är största privata ägare, vad gör ni för att rädda bolaget?

 – Det vi vet är att det kommer en vacker dag när vi flyger igen, så det är ett samhälleligt ansvar att behålla ett flygbolag. Det vore en gigantisk förlust om inte SAS fanns.

Men vad är ni beredda att göra?

 – Det här är att betrakta som Force majeure, som en naturkatastrof, då måste det allmänna komma in. Och sen vad det privata kan göra får vi se sedan.

Den norska Finansinspektionen uppmanar de norska bankerna att sänka sina utdelningar. Är det något som kan gälla för SEB?

 – Det får står för de norska myndigheterna, det vill jag inte kommentera.

Hur ser du på risken för varsel i de bolag ni har ägande i?

 – Jag vill inte kommentera enskilda bolag, men vi kommer att få se mer av den typen av åtgärder, situationen kommer att fortsätta att vara mycket utmanande.

 – Men det kommer en dag i morgon, när vi ser solen, när vi ser möjligheterna igen. Vi ser att det har lugnat ner sig i Kina och Sydkorea, och utan jämförelser i övrigt, vet vi att det kommer att vända hos oss också. Då måste vi vara föreberedda på det.

Jacob Wallenberg jobbar själv hemifrån, liksom större delen av Investor, men han vill betona att det i första hand handlar om att värna de äldre. Han tillhör själv teoretiskt riskgruppen och har en mamma som definitivt är det.

 – Jag är inte alls orolig för mig själv, jag vet att jag kommer att drabbas av viruset, liksom väldigt många andra. När det gäller äldre så handlar det om att uppmuntra dem att minimera exponeringen för andra människor. Jag kan inte träffa min mamma, men det finns ju telefon.

 – Och samhället får inte glömma alla andra som drabbas hårt. Det är startups, frilansare, hela kultursektorn, som alltid jobbar med små marginaler men nu förlorar alla intäkter.

Vad kan familjen Wallenberg göra?

 – Vi jobbar ju framför allt långsiktigt genom våra stiftelser, vi är den största privata finansiären av forskning och hjälper universiteten att stå stadigare vid nästa kris. Det handlar om att finansiera fri forskning och därmed lösningar

Många svenskar ser sina sparkonton krympa rejält. Hur mycket har du själv förlorat?

 – Inget alls, det gör man ju inte förrän man realiserar sitt kapital. men värdet på mina tillgångar har nog minskat med cirka 30 procent.

 

Läs också: DN:s live-rapportering om det nya coronaviruset