Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Jag drar ner mitt sparande till noll”

”Jag sätter allt på boendet”, säger Anna Engelbert.
”Jag sätter allt på boendet”, säger Anna Engelbert. Foto: Hanna Persson
Anna Engelbert kan räkna med att närmare en miljon kronor av hennes pension försvinner innan hon ens hinner lyfta den. ” Jag förfasar mig och blir förbannad”, säger hon.

Ändå är hon lyckligt lottad – hon har ett pensionssparande som tillhör de billigaste i branschen.

Anna Engelbert är 28 år, arbetar som kommunikatör och är hyggligt avlönad med tanke på sin ålder. Hon är inte särskilt intresserad av sin framtida pension, berättar hon när hon visar oss sitt oranga kuvert, prognosen för hur mycket hon kommer att få i pension.

– Det är inte så kul att läsa, man blir bara deprimerad, säger hon.

Anna Engelbert har avstått från att göra aktiva val när det gäller tjänstepensionen och den allmänna pensionens premiedel, PPM. Det betyder att hon hamnar i ”icke-väljarnas” fonder: Sjunde AP-fondens Såfa för PPM-delen och Alectas traditionella försäkring.

Det här gör att Anna Engelbert tillhör det nya pensionssystemets vinnare sett ur ett avgiftsperspektiv. Hennes sparande har några av marknadens lägsta avgifter.
Ändå blir effekten stor efter nästan 40 år.

DN har låtit göra en beräkning av hur hennes inkomster och pensionssparande kommer att utvecklas fram till pensioneringen. Det ser riktigt bra ut; ett pensionskapital runt 6,5 miljoner kronor blir slutresultatet.

Fast så mycket får hon inte – närmare en miljon kommer att försvinna i avgifter, skatter och utebliven ränta. Det är just den uteblivna räntan, avkastningen, på avgifterna och skatterna som får störst effekt, eftersom det handlar om ränta på ränta under nästan 40 år.

Det här behövde tidigare generationer, som fick sina pensionsnivåer garanterade av staten och arbetsgivarna, inte bry sig om. De fick en pension som var baserad på slutlönen, eller de bäst avlönade åren.

Anna Engelbert blir upprörd.

– De som går i pension nu får det nog rätt så bra, men för vår generation; nej, pengarna försvinner ju, säger Anna Engelbert.

Anna Engelbert är privatanställd tjänsteman och eftersom hon är född efter 1979 är hela hennes tjänstepension bestämd av de premier, som arbetsgivaren betalar.

Premien får hon sedan placera hos de pensionsbolag som finns inom kollektivavtalet.

Både valcentralen Collectum, som administrerar pensionerna, och pensionsbolaget Alecta, som förvaltar pengarna, tar dock ut avgifter.

För Anna Engelbert har avgifterna betydelse för hennes beslut att inte pensionsspara privat.

– Det är vinstdrivande aktörer som ska förvalta våra pensionspengar. Frågan man då måste ställa sig är: Kan jag tillräckligt mycket för att få en bra deal? Svaret är nej, säger hon.

– Jag drar ner mitt sparande till noll och sätter allt på boendet i stället. När jag är 65 har barnen förhoppningsvis flyttat hemifrån. Då säljer jag och lever på vinsten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.