Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Jag föll ihop som ett korthus”

När Anita Wallstedt arbetade på ett gruppboende blev hon rejält motarbetad av sina chefer och kände sig tvungen att lämna sitt jobb. Efter några år fick hon mobbningen klassad som arbetsskada.
När Anita Wallstedt arbetade på ett gruppboende blev hon rejält motarbetad av sina chefer och kände sig tvungen att lämna sitt jobb. Efter några år fick hon mobbningen klassad som arbetsskada. Foto: Lasse Hejdenberg
Anita Wallstedt var 54 år då hon mobbades ut av chefer och kolleger på sin arbetsplats, ett gruppboende för förståndshandikappade. I dag, 16 år senare, har hon återhämtat sig. Men till arbetslivet kom hon aldrig tillbaka.

– Jag föll ihop som ett korthus. I många år har jag lidit av posttraumatisk stress, utmattningsdepression, koncentrationssvårigheter, mardrömmar och ångest. Jag var apatisk och kunde inte gå ut. Jag var utslagen psykiskt, och blev utarmad ekonomiskt.

När hon 1996 började arbeta på ett nyöppnat gruppboende stod det snabbt klart att cheferna inte kunde hantera personalgruppen. Anita Wallstedt blev bland annat beskylld för att undergräva chefernas auktoritet. En psykolog som kände hennes chefer sedan tidigare tog deras parti mot henne. Efter knappt ett år fick hon välja mellan att sitta i källaren och sortera papper eller avsluta sin anställning.

2001 fick hon mobbningen klassad som arbetsskada. Men först för ett par år sedan började hon känna sig någorlunda psykiskt och fysiskt återställd.

I dag är hon mycket aktiv i Organisationen mot mobbning, OMM.

– Till dags dato har jag talat med 611 drabbade – många lärare, socialtjänst- och landstingsanställda, psykologer, kuratorer, forskare, präster och poliser. Ofta människor som är driftiga och har älskat sitt jobb.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.