Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

"Jag har bara fått basfakta"

Professor Jan-Åke Gustafsson är även aktiv i börsbolaget Biolight, ett bolag som också hans partner, försvarsminister Leni Björklund, äger aktier i. Tidigare har DN beskrivit Gustafssons stora antal uppdrag för bland annat Karolinska institutet, landstinget och bolaget Karo Bio.

Professor, två prefektuppdrag, tre vd-uppdrag, konsult med miljonarvode, styrelseledamot i börsbolag med mera. Professor Jan-Åke Gustafsson, som bland annat är chef för forskningsparken Novum vid Karolinska institutet i Huddinge, har ett stort antal uppdrag, många av dem har närliggande intressen och i minst ett par roller har han kritiserats för jäv.

I fredags berättade DN hur han med hjälp av stora investeringar från landstinget byggt upp en forskningsenhet i nära samarbete med börsbolaget Karo Bio. Gustafsson gjorde 2001 en reavinst på närmare fem miljoner kronor när han sålde Karo Bioaktier. En av de personer inom Stockholms läns landsting som drivit på investeringen i Novum och Gustafssons forskning är nuvarande försvarsminister Leni Björklund. Även hon äger aktier i Karo Bio.

DN:s granskning visar att Jan-Åke Gustafsson har ytterligare ett kommersiellt uppdrag. Han är ordförande för börsbolaget Biolights vetenskapliga råd.

Det är ännu ett exempel på Leni Björklunds och Jan-Åke Gustafssons gemensamma intressen.

Försvarsminister Leni Björklund äger 5.000 aktier i Biolight. Jan-Åke Gustafsson äger 60.000 aktier. Han har ökat på innehavet vid flera tillfällen de senaste åren.

Det lilla medicinteknikbolaget Biolight, som är noterat på börslistan NGM, tillverkar apparater för behandling av sår med ljus. Ett av de relativt få direkta aktieinnehav Leni Björklund har är Biolight.

Aktierna i Biolight köpte hon under 90-talet, Karo-Bioaktierna 1998, enligt henne själv.

Leni Björklund och Jan-Åke Gustafsson har varit ett par i närmare 20 år. Jan-Åke Gustafsson har centrala roller i både Biolight och Karo Bio men i en skriftlig kommentar till DN säger Leni Björklund att hennes köp av aktierna inte hade något med Jan-Åke Gustafsson att göra.

"Biolight köpte jag därför att bolaget fanns i ett gränsland mellan skolmedicin och alternativ medicin, och det tyckte jag var intressant. Karo Bio köpte jag därför att bolaget höll på med en spännande verksamhet ute på Södertörn."

Hos Finansinspektionen finns ingen anmälan om Leni Björklunds innehav. Det finns ingen formell skyldighet att anmäla hennes innehav eftersom Jan-Åke Gustafsson och Leni Björklund inte är skrivna på samma adress.

Som styrelseledamot i Karo Bio är Gustafsson enligt definitionen insider, han har så kallad insynsställning. Då är han även skyldig att anmäla förändringar av innehav hos barn, maka eller sambo.

Biolight har däremot inte anmält honom som insider, men skulle han vidarebefordra information som inte är offentligt känd och som kan påverka aktiekursen kan han och den person som utnyttjar informationen göra sig skyldiga till insiderbrott.

Men enligt Leni Björklund har hon aldrig utnyttjat sådan information.

"Nej, jag har inte fått någon information av Jan-Åke Gustafsson annan än basfakta och sådant man kan läsa i prospekt", skriver hon till DN.

Inte heller Jan-Åke Gustafsson har velat ställa upp på en intervju. Däremot har han gett några skriftliga svar på DN:s frågor. Han skriver att han lämnat information om Biolight till Leni Björklund men att den varit allmän.

"Det enda jag berättat om är för allmänheten lätt tillgänglig information, det vill säga att Biolight är en metod att behandla vissa sjukdomar med synligt ljus."

Han skriver också att han inte har tillgång till kurspåverkande information eftersom han inte sitter i styrelsen.

Det finns ytterligare en aktieägare med koppling till Novum-stiftelserna. Det är styrelseledamoten Tord Bergstedt. Han är även styrelseordförande i de tre landstingsstiftelserna.

Tord Bergstedt var landstingsdirektör och finansdirektör i Stockholms läns landsting under den period när Novum-stiftelserna byggdes upp. Sedan övergick han till att bli stiftelsernas ordförande. I dag är han även moderat politiker i Stockholms kommunfullmäktige.

Tord Bergstedt har i dag 530.000 aktier i Biolight, en kraftig ökning sedan 2004.

"Tord Bergstedt bad mig för många år sedan bli ordförande i Biolights vetenskapliga råd. Jag nappade på detta eftersom jag är intresserad av komplementär me-dicin och ville lära mig mer om detta område som tycks bli allt mer uppmärksammat inom den medicinska forskningen", skriver Jan-Åke Gustafsson i sitt svar till DN.

Han skriver också att Tord Bergstedt aldrig lämnat någon kurspåverkande information till honom.

Biolight har hittills inte haft någon större framgång. Förlusterna är stora, aktien ligger runt en tioöring. I dag är paret Björklund/Gustafssons aktier i bolaget inte värda särskilt mycket.

DN har utan framgång sökt Tord Bergstedt för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.