Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Jag kan inte se att parterna kan lösa den här situationen”

Peter Jeppsson.
Peter Jeppsson. Other: Emil Wesolowski

Det finns ingen risk för ”avtalsshopping”. Arbetsgivare kommer inte att initiera medgörliga lokala fackföreningar för att sedan kunna vägra träffa avtal med rikstäckande mer krävande fackförbund inom LO och TCO. Det hävdar Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson.

Som DN berättade i dag varnar både erfarna fristående arbetsrättsjurister och majoriteten av LO-förbunden för sådana konsekvenser i förlängningen av regeringens pågående utredning om en eventuell inskränkning av strejkrätten.

Enligt kritikerna skulle en lagändring i utredningsdirektivens anda kunna ge arbetsgivare fria händer att dumpa löner och villkor. Detta eftersom utredaren ska bedöma om det ska bli olagligt att vidta stridsåtgärder mot ett företag som redan har ett kollektivavtal med arbetstagarna. 

Detta skulle enligt kritikerna kunna leda till att företag uppmuntrar skapandet av lokala arbetsgivartrogna fackföreningar och sluter billigast möjliga kollektivavtal med dem, för att på så sätt slippa träffa avtal med stora, starka och krävande LO- eller TCO-förbund.

Fel, fel, fel, menar Svenskt Näringslivs Peter Jeppsson.

– I utredarens uppdrag handlar det om stridsåtgärder mot en arbetsgivare som redan har avtal med en representativ arbetstagarorganisation. Representativ kan ju inte vara en fackförening som startats av arbetsgivaren. 

Varför inte, om 60 av 100 anställda på en arbetsplats har gått med?

– Definitionen av representativ kan regleras i lagens förarbeten. Jag anser att problematiken är väl omhändertagen i utredningens direktiv. 

Och kollektivavtal ska vara representativa för branschen i landet som helhet, understryker Svenskt Näringsliv. Då kan inte ett "representativt" avtal bäras av en ”gul” fackförening. 

Det stora problemet finns på marken i Göteborgs hamn, betonar Svenskt Näringslivs vice vd och pekar band annat på fjolårets strejk då Hamnarbetarförbundet protesterade mot den nya ledningens "arbetar- och fackfientliga personalpolitik", bland annat att deras skyddsombud utestängdes.  

– Hamnarbetarförbundet missbrukar konfliktvapnet. Man säger att man vidtar stridsåtgärder för att man vill teckna kollektivavtal, men i själva verket vill Hamnarbetarförbundet påverka hur APM Terminals leder verksamheten, formerna för avtackning av arbetstagare och en massa konstiga krav. 

Att Hamnarbetarförbundet i själva verket inte alls skulle vilja träffa avtal bygger Jeppsson på tidigare försök från Medlingsinstitutets och arbetsgivaren att erbjuda dem ett likalydande kollektivavtal som Transports.

– Då skulle de ju få förhandlingsrätt, förtroendetid och allt som ingår, men de har gång på gång tackat nej.

LO:s förslag om en längre lockout för att tvinga Hamnarbetarförbundet att krypa till korset ser inte Peter Jeppsson som ett realistiskt alternativ.

– Jag kan inte se att parterna kan lösa den här situationen. Det behövs en ändring i lagen.

Bakgrund.Hamnkonflikten i Göteborg

Hamnarbetarförbundet bröt sig på 1970-talet ur Transport som har kollektivavtalet på samtliga svenska hamnar. 

Hamnarbetarförbundet har inget eget avtal med arbetsgivaren, och är därmed inte bundet av fredsplikt. De kan alltså ta till stridsåtgärder mot arbetsgivaren när de vill. 

Hamnarbetarförbundet säger att de vill ha ett avtal, men enligt APM Terminals vill förbundet ha fortsatt att tillgripa konfliktvapnet i syfte att försöka påverka till exempel hamnens personalpolitik. 

Det gjorde förbundet vid en strejk i fjol. Strejken och fackliga blockader följdes av en lockout. Hamnen har tappat både kunder och arbetstillfällen. 

I somras tillsatte arbetsmarknadsminister Ylva Johansson en utredning som ska titta på om stridsåtgärder ska vara tillåtna i annat syfte än att träffa kollektivavtal, och om de ska kunna riktas mot en arbetsgivare som redan är bunden av kollektivavtal. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.