Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Jag skulle kunna köra Lyxfällan själv”

01:14. Annika Falkengren, VD på SEB har precis presenterat kvartalsrapporten för 4:e kvartalet och resonerar här kring risk och riskhantering.

SEB:s vd Annika Falkengren bromsar bolånen, men banken delar ut 69 procent av nettovinsten, trots att ekonomer varnar för en eventuell kommande kris.

Trots att Riksbankschef Stefan Ingves i en intervju i Svenska Dagbladet före jul varnade för att bankerna har för lite eget kapital vill SEB höja aktieägarnas utdelning till 11,2 miljarder kronor, 69 procent av fjolårets vinst efter skatt.

– Vi bygger samtidigt kapital och motståndskraft. Vi har dubbelt så mycket kapital som 2009, säger SEB:s koncernchef Annika Falkengren till DN.

Men Stefan Ingves hävdade att bankerna har ungefär lika mycket eget kapital som före finanskrisen. Att det ser mer ut på papperet beror på att bankerna själva får vikta sina risker. Andra ekonomer varnar för hög belåning i världsekonomin.

– Här är det viktigt att säga att vi och Finansinspektionen har samma syn. Vi har investerat enorma pengar i vår riskmodellering.

SEB kör på med ett långsiktigt mål om 15 procents avkastning på eget kapital. Ett mål som är vanligt i sektorn, men som egentligen är mycket högt för företag som ska vara en mellanhand i ekonomin.

Annika Falkengren påpekar att SEB jämför sig med de bästa bankerna, som har målet 15 procent. Men att många banker har höga avkastningsmål ökar risken i sektorn som helhet. I fjol låg SEB:s avkastning på eget kapital på 12,9 procent, vilket också är högt.

– Mitt liv är risk. Att driva bank är att ta risk. Det är vårt jobb. Vi ska ta risker varje dag, vare sig det är att ta bolånerisker, kreditrisker eller stora risker eller marknadsrisker.

Hon påpekar att banken ska hjälpa företag att växa. Men frågan är hur hög risken ska vara.

– Vi tar mycket mindre risk i dag än för tio år sedan och hur det såg ut för 20 år sedan ska vi bara inte tala om.

Foto: Lotta HärdelinAnnika Falkengren påpekar dock att kreditförlusterna är ovanligt låga, 0,06 procent, och indikerar att de kan stiga på företagssidan. Samtidigt bromsar hon bolånen. Ett antal ekonomer varnar för en bostadsbubbla.

– Inga träd kan växa till himlen.

SEB har haft amorteringsregler sedan 2011.

– Vi har dessutom en intern regel om att inget hushåll ska få låna mer än fem gånger bruttoinkomsten. Det har gjort att vi har varit tvungna att tacka nej till vart tionde bolån det senaste halvåret.

Ändå ökade SEB utlåningen till hushållen i fjol.

– Vi växte med mindre än halva den tidigare takten och vi växte ingenting fjärde kvartalet. Det är inte bra att inte kunna ta hand om kunderna.

– Vi lärde oss i Baltikum, där vi bromsade allt vi kunde (innan krisen var ett faktum, reds anm), att en enskild bank inte kan bromsa utvecklingen.

Om bostadsbubblan brister tror hon att andra branscher drabbas först.

– Mitt första bolån hade en ränta på 16,75 procent. Efter att jag hade betalat det, hade jag nästan inga pengar kvar. Nu har folk jättemycket pengar kvar. Innan banken får problem får reseindustrin, klädindustrin, restauranger och biografer problem.

– Nu åker alla utomlands flera gånger per år. När jag växte upp hyrde man små stugor i Varberg där hela familjen fick rymmas på 17 kvadrat. Nu är man en loser om man inte varit i Thailand två gånger per år. Det här kommer att bli bortprioriterat väldigt snabbt.

Foto: Lotta HärdelinFoto: Lotta Härdelin

Hon påpekar att vissa betalar Thailandsresan med blancolån med skyhög ränta.

– Vi har bråkat litegrann med Finansinspektionen om att de måste ha mer koll på de här företagen som lockar med hög inlåningsränta och gömmer sig bakom insättningsgarantin medan de har utlåningsräntor på 45 procent. Man ska inte uppmuntra den här grå sektorn.

– Varje gång jag tittar på Lyxfällan har det inte gått att lösa utan att en storbank går in. Jag skulle kunna köra Lyxfällan själv: "Titta, här betalar du 39 procents ränta på alla de här lånen. Nu går du till banken, belånar huset till skorstenen, får 2,5 procents ränta på alla lån och en avbetalningsplan".

Foto i text: Lotta Härdelin

Fakta.Annika Falkengren

Namn: Annika Falkengren

Ålder: 53

Familj: Maken Ulf, som jobbar på SEB, en dotter

Bor: Villa i Djursholm

Tjänade 2014: 15,4 miljoner kronor, inklusive förmåner och tilldelning från aktieprogram

Utbildning: Civilekonom från Stockholms universitet

Karriär: Började som trainee på SEB år 1987 och gjorde sedan karriär. Koncernchef sedan november 2005. Är den storbankschef som suttit längst. "Jag sitter kvar så länge jag har styrelsens, medarbetarnas och kundernas förtroende."

Anser: Att den omtalade digitaliseringen av banksektorn är "en hajp". "Det är ungefär som med it-boomen. Vad det i själva verket handlar om är relationer med kund." Hon påpekar att bankerna kan hitta nya vägar själva, som Swish.

Uppdrag: Styrelseledamot i Volkswagen, Scania och Securitas, ordförande i Svenska Bankföreningen. Som ledamot i Volkswagen har hon en ansvarsförsäkring, vilket kan vara bra i den fuskskandal som fordonstillverkaren är mitt inne i.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.