Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Jakten på Khaddafis miljarder

Libyske diktatorn Muammar Khaddafi är notoriskt hemlighetsfull om sina tillgångar. Att det handlar om hundratals miljarder kronor investerade i allt från olja till hotell är experterna ense om. En hel del är troligen undanstoppat på konton i Dubai, i länderna kring Persiska viken och Sydostasien. Nu uppmanar anti-korruptionsgrupper världens regeringar att lokalisera familjens tillgångar och frysa dem.

Schweiziska myndigheter har hittills meddelat att de ”följer utvecklingen med familjen Khaddafi mycket nära”. Men ännu har inte någon förmögenhet beslagtagits som i fallet med Egyptens forne president Mubarak. Det skriver Financial Times.

Majoriteten av Khaddafis tillgångar kommer från Libyens oljeinkomster enligt Mellanösternexperter som brittiska tidningen The Guardian talat med.

Enligt en uträkning uppgår skillnaden i vad landet tjänat på sina oljetillgångar och vad staten haft för utgifter till åtskilliga miljarder varje år.

”Det är mycket svårt att säkert veta hur mycket familjen har eftersom de gömt undan det på alla möjliga ställen”, säger Tim Niblock, professor i Mellanösternstudier på universitetet i Exeter till The Guardian. Men experterna är eniga om att det rör sig om miljarder kronor och att de knappast finns på bankkonton i mer transparanta ekonomier i Europa utan snarare i Dubai, och i länder i Sydostasien.

Enligt dokument från 2006 som läckt ut till Financial Times via Wikileaks har familjen stora intressen inom olja, gas, telekom, infrastruktur, hotellbranschen, mediebolag och konsumtionsvaror.

I dokumenten refererar man till diktatorn som ”Khaddafi Incorporated” eftersom familjen har så starka band till det libyska affärslivet.

Men Muammar Khaddafi är inte ensam om att sko sig. Enligt dokumenten får hans barn avsevärda inkomster från det statliga oljebolaget och andra bolag i oljesektorn.

Näst äldste sonen Saif sägs ha inflytande över oljeindustrin genom sitt bolag One-Nine Group. 2009 köpte denne ett hus med pool och biosalong i Hampstead i norra London för tio miljoner pund, motsvarande cirka 100 miljoner kronor med dagens växelkurs.

Saif som doktorerat vid London School of Economics (LSE) donerade över 16 miljoner kronor till sitt gamla universitet året efter han fick sin doktorsgrad. I dagarna har LSE meddelat att de upphör med programmet som finansierats av Saif al-islam Khaddafi.

Dottern Aisha har nära kontakter med energi- och byggsektorn, den äldste sonen Mohammed styr landets post- och telekommité och har därmed inflytande över alla telekom- och internetbolag.

Den tredje sonen, Saadi som tidigare var fotbollsspelare i bland annat Italien, planerade anläggningen av en ny turistort i västra Libyen och sysselsatte sig i övrigt med sitt engagemang i Olympiska kommittén, enligt dokumenten från Wikileaks. Det har tidigare rapporterats att Saadi investerat 700 miljoner kronor i en fond i Hollywood som producerar långfilm.

2010 betalade yngste brodern Hannibal omkring 14 miljoner kronor till sångerskan Beyonce för att uppträda på en privat nyårsfest. Han lärde sig kanske av storebrorsan Saif som året innan sägs ha betalat amerikanska sångerskan Mariah Carey sju miljoner kronor för att sjunga fyra låtar på en fest på karibiska ön St.Barts.

Men de enorma tillgångarna har också slagit in en kil mellan syskonen. För några år sedan slogs tre av bröderna om att ta kontrollen över Coca-colas franchiseverksamhet i landet.

Muammar Khaddafi har spenderat ett och annat under årens lopp. Bland annat har han finansiellt stöttat andra diktaturer i Afrika som Robert Mugabes Zimbabwe.

Ett av få kända projekt som Khaddafi investerat i är ett lyxigt spahotell i Italien och en fabrik för vatten på flaska. Värdet sägs uppgå till omkring 150 miljoner kronor.

Libyska statens investeringar går mestadels genom fonden Libyan Investment Authority som har till uppgift att spendera landets oljepengar. Fondens tillgångar uppgår till över 600 miljarder kronor. Fonden äger, förutom en andel i bolaget Pear Group som äger Financial Times, affärslokaler på Oxford Street i centrala London och kontorslokaler i Londons city-distrikt. Libyen äger också 7,5 procent av italienska fotbollslaget Juventus och lika mycket i Italiens största bank, Unicredit.

En ny regim i Libyen väntas frysa Khaddafis tillgångar i landet men kan inte komma åt likvida medel undangömda utomlands.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.