Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Jakten på nya bitcoin – den nya tidens gruvdrift

02:38. Bitcoin är en finansiell revolution som saknar geografi. I många länder saknas ett fungerande banksystem till följd av krig och korruption. Med bitcoin räcker det med att ha en smartphone, säger Linus Dunkers. Foto: Daniel Costantini

Intresset för bitcoin har växt stort de senaste åren. DN besökte två anläggningar i Köping för att träffa bitcoin-entusiasten Linus Dunkers. 

I en lagerlokal i utkanten av Köping står maskiner ungefär lika stora som två mjölpaket prydligt uppradade på hyllor. Blinkande lampor visar aktiviteten. I lokalen finns 368 enheter som levererats från Kina.

– De här kan bara göra en enda sak - mining, säger Linus Dunkers, som driver anläggningen.

Så vad är "mining"? Ibland förklaras det grovt förenklat som att det är att leta efter bitcoin. Men Linus Dunkers invänder mot förenklingen. I stället förklarar han att enheterna mer eller mindre är miniräknare med enbart en knapp, som letar efter vad som kan liknas vid en korrekt kodkombination. Varje enhet gör 13,5 biljoner försök i sekunden.

Linus Dunkers i gruvan.
Linus Dunkers i gruvan. Foto: Daniel Costantini

Men endast ett fåtal personer har tillräckligt med kraft för att själva leta bitcoin. I stället går man ihop i grupper, i så kallade ”mining pools”. Belöningen, i form av bitcoin, fördelas sedan proportionerligt sett till vilken kraft varje aktör har bidragit med. I nuläget genereras 12,5 bitcoin i varje block men siffran halveras vart fjärde år. Nya block minas var tionde minut och svårighetsgraden ökar när allt fler tävlar om blocken.

– Ett block är en behållare för transaktioner, likt en kista som kan bli full. Vad enheterna sedan gör är att slutföra blocket för att få en kvalitetsstämpel, en proof of work, säger Linus Dunkers.

Utöver hårdvaran är säkerhet och el stora kostnadsposter för en anläggning som denna. Stora fläktar gör sig av med värmen som genereras. Linus Dunkers uppskattade elräkning för de fyra anläggningarna i februari månad är en miljon kronor. Den höga elproduktionen är något som ofta kritiseras när man talar om bitcoin.

– Det är lustigt att vi blir så ifrågasatta. Varför går man på den här industrin men inte andra? Jag använder förnybar el och gör vad jag kan. Bitcoin är en finansiell revolution som saknar geografi. I många länder saknas ett fungerande banksystem till följd av krig och korruption. Med bitcoin räcker det med att ha en smartphone, säger Linus Dunkers. 

Han fortsätter:

– Med blockkedjeteknik behövs inte någon mellanhand som till exempel en bank eller ett skivbolag. Det betyder lägre kostnader och att alla har tillgång till dessa tjänster.

Enheterna gör 13,5 biljoner försök i sekunden.
Enheterna gör 13,5 biljoner försök i sekunden. Foto: Daniel Costantini

En blockkedja är uppbyggd för att kunna säkerställa säkerheten i ett system som saknar reglering eller mellanhänder. Blockkedjan innehåller en lista av transaktioner, uppdelade i block, där blocken är länkade till varandra matematiskt. Linus Dunkers anser att styrkan i bitcoin bygger på att systemet är uppbyggd tvärtemot hur traditionella banker är uppbyggda.

– Om bankernas information om vem som äger vad slås ut så är det game over. För bitcoin är alla transaktioner som gjorts öppen för alla som har bitcoin-plånboken. För att slå ut bitcoin så måste du först slå ut hela internet, säger han.

Vad han menar är att bankernas huvudsakliga värde ligger i kundinformationen. För bitcoin är all sådan information redan öppen. Han tillägger att det i framtiden inte kommer att gå att slå ut bitcoin genom att slå ut internet heller. Det finns nämligen planer på en bitcoin-satellit som man i stället kan koppla upp sig mot. 

Linus Dunkers och vännen Thomas Kisanga, som driver en liknande verksamhet i Tanzania.
Linus Dunkers och vännen Thomas Kisanga, som driver en liknande verksamhet i Tanzania. Foto: Daniel Costantini

För Linus Dunkers började intresset för bitcoin för fyra år sedan då han skulle hjälpa en äldre vän som ville köpa bitcoin som en investering. Han hade själv aldrig hört talas om bitcoin vid den tidpunkten.

– Jag började läsa på och blev helt såld, säger han.

Intresset växte och han gick ner i arbetstid, för att så småningom ägna sig åt bitcoin på heltid. Linus Dunkers ser inte bitcoin som ett betalningsmedel, utan som digitalt guld. Något extravagant liv lever han inte, genom verksamheten tar han ut en normal medellön.

– Det har blivit någon extra resa, säger han.

Utflykten går vidare till Linus Dunkers andra anläggning i Köping. Han parkerar intill en bergvägg med en plåtdörr. Den gamla försvarsanläggningen är gömd i berget. Med en nyckel lång som ett lårben låser han upp de massiva låsen. Inuti anläggningen är det varmt.

Det är svårare att göra sig av med värmen här men anläggningen har blivit känd för symboliken mellan mining och gruvan. I försvarsanläggningens sovdel finns enheterna placerade i rummen. Här finns totalt 99 enheter. Kylanläggningen har kostat minst tre miljoner, berättar han. 

– Jag skulle kunna bli en av de större fjärrvärmeproducenterna i Köping. 

Läs även: Snabba kast för värdet på bitcoin

Linus Dunkers

Gör: Driver fyra bitcoin-anläggningar i Köpingstrakten på heltid. 

Familj: Frun Jessica och hunden Charlie. 

Från: Stockholm

Bor: Köping

Ålder: 33 år

Bakgrund: Tre år studier i datateknik på Linköpings universitet, har även arbetat på IT-företag.

 

Vad är en blockkedja?

Blockkedjan är en lista, indelad i block, över transaktioner som är gjorda med en digital valuta som exempelvis bitcoin .
Varje block har en så kallad ” hash” , en typ av fingeravtryck som är unikt för varje block.
En förändring i hashvärdet påverkar resten av blockkedjan. Detta gör att resten av kedjan inte
kommer att stämma matematiskt.
Ett nytt bitcoin-block skapas i snitt var tionde minut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.