Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Jämför med vad en halv liter mineralvatten kostar på macken

Det var så klart ett alldeles för lockande läge. Till följd av det snabbt sjunkande råoljepriset, från över 100 till 58 dollar per fat (159 liter) på ett drygt halvår så har fossila drivmedel som bensin och diesel blivit billigare vid pumpen för landets bilister.

Minns att så sent som 2012 var bränslepriserna uppe på cirka 14-15 kronor. I dag kostar blyfri 95-oktanig bensin 13,89 kronor på en bemannad station. Medan diesel kostar 13,40 kronor.

Det här i kombination med en ny regering vari Miljöpartiet ingår (känt för sin iver att höja bränsleskatter) gjorde så att säga inte läget bättre för landets över fyra miljoner bilister.

Alltså får de finna sig i att det från och med nästa år blir minst 55-60 öre dyrare per liter för bensin och diesel. Eftersom också biobränsleinblandningen i bensin och diesel blir dyrare, liksom spritbränslet E85, kan prisnivån justeras uppåt ytterligare med ett antal ören.

Många kommer nu att rasa mot att vallöften svikits. Men viktigare är att fråga sig: är det här bra för Sverige och dess invånare?

Alla de som bor på landsbygden och andra som inte har något alternativ till bil ser det är så klart som ännu ett elakt nålstick. Men frågan är om de inte borde kompenseras på något annat vis än med just lägre bränslepriser?

För om vi ska genomföra förvandlingen av Sverige till ett fossilfritt land 2050 måste bensin och diesel kosta rejält med pengar att tanka och köra på. För det finns inget större hot mot alternativbränslen och eldrift än billiga fossilbränslen.

Och bensin och diesel är billiga bränslen före skatt. Räkna med att de skulle kosta cirka 5,50 kronor liter utan skatt. Jämför det med vad en halv liter mineralvatten kostar på macken...

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.