Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Jan-Åke Gustafssons svar på DN:s frågor

Jan-Åke Gustafsson har valt att inte ställa upp på någon intervju med DN. Däremot har han gett följande skriftliga svar på DN:s frågor.

DN: Hur kommer det sig att du nominerar Per-Olof Mårtensson? Hur ser du på att han är din styrelseordförande i Karo Bio? Hur ser du på att han har en viktig roll i det konsultavtal du har med bolaget? Du får runt en miljon kronor per år av Karo Bio som konsultarvode. Hur har detta påverkat nomineringen?

Svar: Etiska Rådet vid KI har bedömt nomineringen och lämnat följande svar genom sin ordförande, professor Stefan Einhorn:
” Det är rådets uppfattning att nominering av individer till hedersdoktorat kan göras utan hänsyn till jävsregler. Beslutet om utnämnande av hedersdoktorer ligger under styrelsen för forskning och där bör sedvanliga jävsregler följas.” Sådana omständigheter som frågan behandlar bör således varken leda till att man gör en i övrigt omotiverad nominering eller till att man avstår från en i övrigt välmotiverad nominering.

DN: År 2000 nominerade du John Baxter. Hur ser du på att ni har varit partner och att ni två fortfarande har konsultuppdrag åt bolaget?

Svar: Nomineringen har behandlats seriöst och beslut har fattats av styrelsen för forskning om ett hedersdoktorat på grundval av Baxters meriter. Jag utgår från att mina personliga relationer till Baxter setts som ovidkommande i denna bedömning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.