Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jan-emanuel-johansson-privata-initiativ-dampar-flyktingkrisen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Jan Emanuel Johansson: Privata initiativ dämpar flyktingkrisen

”Jag räddar liv, jag ser till att flyktingkrisen minskar”, säger Jan Emanuel Johansson till Norrtelje Tidning.
”Jag räddar liv, jag ser till att flyktingkrisen minskar”, säger Jan Emanuel Johansson till Norrtelje Tidning. Foto: Sven-Erik Sjöberg

Det är privata entreprenörers initiativ som gör att flyktingkrisen kan hanteras. Det hävdar Jan Emanuel Johansson, en av de företagare som kritiseras för att under rådande svåra läge tjäna stora pengar. I vissa fall tar hans företag hem uppemot 3.600 kronor för ett placerat barn.

Hoppetgruppen AB, ägt och drivet av tidigare S-riksdagsmannen Johansson, har under åren tjänat flera hundra miljoner kronor på att bygga upp och sälja bolag inom barn- och ungdomsvård, kunde DN rapportera häromdagen.

Själv tycker han att den granskning av branschen som DN genomfört har ett kortsiktigt perspektiv, säger Johansson till Norrtelje Tidning.

– Tack vare de privata företagen kan flyktingkrisen hanteras. Vi ser till att boenden kommer till och når en kvalitativ nivå. Gör man det kan man vara stolt. Hade allt det här fungerat bra skulle kommun och stat ha boenden färdiga, säger Jan Emanuel Johansson till tidningen (DN har sökt Johansson, utan framgång).

Entreprenören pekar på att det är ett snabbt agerande som krävs i situationer där informationen kring omständigheterna är begränsad, och nämner ett exempel: En person ska hämtas i Malmö inom två timmar, inget är känt om hur personen mår.

– Han kanske mår skit och har varit med om saker som vi inte kan föreställa oss. Skulle vi då åka dit med bara en person för att det är billigt – då är man en oseriös entreprenör som bara gör det här på löpande band, säger Jan Emanuel Johansson.

– Jag räddar liv. Jag ser till att flyktingkrisen minskar. Jag är jättestolt, säger han till tidningen.

Enligt Johansson är det Migrationsverkets agerande som lett att priserna för dessa tjänster har gått upp, eftersom ensamkommande tvingats in i HVB-hem (hem för vård eller boende), en dyr historia för kommunerna.

– Vi får skit för att staten skapat ett system som inte fungerar, säger Johansson.

Han tillägger att en officiell inbjudan att besöka något av Hoppetgruppens hem har skickats till statsminister Stefan Löfven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.