Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jan-guillou-om-skattesmallen-jag-ar-handplockad/

Ekonomi

Jan Guillou om skattesmällen: ”Jag är handplockad”

Jan Guillou upptaxeras för skrivarlyan. Foto: Alexander Mahmoud

Skatteverket anser att Jan Guillous skrivarlya i Barkö utanför Uppsala ska ses som en permanentbostad. Nu måste författaren betala drygt 360.000 kronor extra i skatt, skriver Dagens industri.  

Jan Guillous författarbostad i Barkö i Östhammar både ser ut och används som en permanentbostad, anser Skatteverket. Bakom beslutet ligger att författaren tillbringar så pass mycket tid i fastigheten att den i praktiken används som en permanentbostad. Fastigheten anses även vara utformad som en sådan. Jan Guillou är kritisk till beslutet. 

– De besökande skatteinspektörerna menar att jag bedriver fritid när jag isolerar mig i min anläggning i ödemarken för att kunna skriva en roman på sex månader. De kunde inte ta mig på en skattefråga men däremot på förmånerna, säger han till DN och fortsätter: 

– Jag är här för att skriva böcker. Det har jag gjort sedan 1991 och det har varit ett utmärkt arrangemang. Författarbolaget har under den tiden omsatt 285 miljoner, det tyder på visst flit och på en höggradigt professionell verksamhet som pågår här. Följaktligen ska jag alltså förmånsbeskattas för att jag vistas i författarbolagets lokaler under detta halvår, säger Jan Guillou. 

Författaren säger att han tillbringar januari till juni bostaden. Han invänder mot argumentet att bostaden har karaktären av att vara en permanentbostad. 

– Det är mycket komiskt. Hade jag varit krukmakare eller sysslat med finsmide hade min anläggning sett annorlunda ut. Hos en författare ser det ut som hemma hos folk så när som på en och annan speciallampa eller specialstol, säger Jan Guillou. 

Han är skeptiskt till den inspektion som gjordes av bostaden.

– Jag skriver ibland om skattefrågor. Inspektörerna påstod att det var slumpen som gjorde att den författare som betalar mest skatt skulle kontrolleras i ett så kallat stickprov. Det är båg. Jag är handplockad, säger han. 

Vidare säger han att han betalar extra mycket skatt av ideologiska skäl. 

– Jag är socialist. Det har jag varit sedan 1968-tiden. Omständigheten att jag genom mitt skrivande har fått många läsare har inte ändrat på den saken, säger han. 

Läs mer: Jan Guillou: Historiefalsk skildring av IB i ”Vår tid är nu”