Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Jänkarna deppar om framtiden

Hög arbetslöshet, sänkt kreditbetyg och inga lönehöjningar sänker humöret på amerikanerna. Sjuttiofem procent av amerikanerna räknar med att sämre tider väntar. Så illa har det inte varit sedan maj 1980 då 82 procent trodde att ekonomin skulle bli sämre. Det visar en undersökning från Michiganuniversitetet.

– Det här är en ganska otäck siffra, men jag tror att det var ganska väntat, säger Peter Cardillo på Rockwell Global Capital i New York till Reuters.

Två tredjedelar av de tillfrågade uppger att ekonomin nyligen har blivit sämre. Bara en av fem tror på en förbättring det kommande året. Enligt undersökningen är också många amerikaner besvikna på hur regeringen hanterade budgetkrisen som ledde fram till att USA fick sänkt kreditbetyg förra helgen. Oviljan – eller oförmågan – att agera har retat upp hushållen.

Preliminära siffror visar att det så kallade Michiganuniversitetets index, som varje månad mäter stämningen bland de amerikanska konsumenterna, dök till 54,9 i augusti från 63,7 i juli. Det var betydligt sämre än ekonomernas förväntade 63,0.

Även framtiden ser mörk ut. Det index som mäter förväntningarna om de närmaste 12 månaderna föll från 56,0 till 45,7 i augusti. Här låg förväntningarna på 55,3.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.