Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 17:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jannike-kihlberg-aven-ett-atervunnet-plagg-orsakar-utslapp-men-paverkan-ar-anda-lite-lagre/

Ekonomi

Jannike Kihlberg: Även ett återvunnet plagg orsakar utsläpp men påverkan är ändå lite lägre

Att tomten kommer med något hållbart till jul ligger i tiden, intresse för klimat och hållbarhet har ökat märkbart på senare tid. Kanske hänger det ihop med sommarens rekordvärme och torka. 

Jannike Kihlberg
Rätta artikel

Men budskapet är lite dubbelt, för samtidigt som HUI utser det återanvända plagget som årets klapp meddelar de att handeln troligtvis kommer att sätta rekord i år igen och ökad konsumtion betyder ofta ökad påverkan på miljö och klimat.

Även ett återvunnet plagg orsakar utsläpp, använder energi och kemikalier men påverkan är ändå lite lägre än hos ett nytt plagg och är det second hand-kläder är det klockrent hållbart.

Textil innebär en stor påverkan på klimat och miljö. En t-shirt av bomull orsakar utsläpp av fyra till tio kilo växthusgaser, dessutom går det åt mängder med vatten och kemikalier. Och här i Sverige shoppar vi kläder och textilier hejdlöst. Vi är uppe i cirka 13 kilo per person och år, närmare åtta kilo hamnar i soptunnan och av det är över hälften fullt användbart. Ett enormt slöseri på resurser.

Utsläppen från vår konsumtion borde halveras om klimatmålen ska nås för medan andra utsläpp har minskat på senare år har konsumtionsutsläppen ökat och de sker främst utanför våra gränser.

Så när det rapporteras att utsläppen i Kina ökar beror det delvis på att de producerar varor till västvärldens produktion

Om HUI:s siare får rätt och tomten kommer med det återvunna plagget, helst då second hand, så kan det vara en liten julklapp till planeten.

Läs mer: En familj slänger 30 kilo textil i soporna varje år

Läs mer: Second hand en klimatsmart affär  

Läs mer: Unik klädsorterare öppnar för lönsam återvinning  

Läs mer: Stora aktörer återvinner kläder som samlats in