Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jannike-kihlberg-ett-pris-pa-koldioxid-okar-mojligheten-att-minska-utslappen/

Ekonomi

Jannike Kihlberg: Ett pris på koldioxid ökar möjligheten att minska utsläppen

Att sätta pris på utsläppen av koldioxid är effektivt för att nå klimatmål. Dyrare utsläpp ger utrymme för förnybar energi och ökar möjligheterna för tekniker för att fånga in koldioxid i verksamheter som har svårt att undvika utsläpp.

Ska målsättningarna från Parisavtalet om att begränsa den globala uppvärmningen till runt 1,5 grader måste utsläppen halveras redan till år 2030.

Det är bara elva år kvar.

Ekonomer och klimatforskare håller fram att ett pris på koldioxid är det enklaste och mest effektiva sättet att få ner utsläppen. Världsbanken och Internationella valutafonden har i flera år arbetat för att få världens länder att införa pris på koldioxidutsläpp, antingen via skatt eller genom utsläppshandel.

Sverige var 1991 först i världen med en skatt på koldioxid. Och 2005 var EU först med att införa ett handelssystem för utsläppsrätter. I dag prövas olika system för handelsrätter i flera länder världen över, senast meddelade Mexiko att de nästa år startar ett pilotprojekt med utsläppshandel för energi och industri i landet.

EU:s handelssystem har kritiserats för att utsläppsrätterna har varit för många och priset därför så lågt att det inte har lönat sig att sänka utsläppen. Men nu har priserna nått upp i nivåer där de kan börja få effekt, kvoterna sänks varje år så pressen på utsläppare kommer att öka över tid.

Det gäller inte minst i Sverige som hittills har haft ett försprång. Stora delar av industrin har varit jämförelsevis koldioxideffektiv vilket gjort att tilldelningen av gratis handelsrätter har gått på plus.

Men framöver blir det tuffare eftersom den svenska utvecklingen på senare tid har gått åt fel håll. Medan EU:s totala utsläpp minskade med 2,5 procent förra året så ökade utsläppen i Sverige med knappt en procent. 

De lågt hängande frukterna är plockade och att de åtgärder som nu krävs för att nå utsläppsmål är mer obekväma.

Förnybar energi har redan blivit effektivare, billigare och mer konkurrenskraftig. Ett högre pris på koldioxid skulle ge ytterligare fördelar och locka till investeringar och omställningar av verksamheter.

Men för industrier med stora utsläpp, cement-, värmekraftverk, järn- och stålindustri samt raffinaderier, är möjligheten att använda förnybara bränslen begränsade. Där krävs nya metoder och flera projekt pågår.

Ståltillverkaren SSAB, Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid, arbetar tillsammans med LKAB och Vattenfall för att hitta metoder för att använda vätgas i stället för kol. 

För övriga industrier kan en möjlighet vara att fånga in och lagra koldioxid, CCS.

Men ny teknik är dyrt. Ett stort CCS-projekt i Norge som siktar på att ta emot koldioxid från andra länder beräknas kosta 10 - 20 miljarder kronor. 

Projektet är intressant för Sverige men ska det löna sig måste priset på koldioxid öka, enligt vissa forskare till runt 1000 kronor per ton, fyra gånger så mycket som i dag.

Norge är ett tydligt exempel på att priset på koldioxid driver på en utveckling för att minska utsläpp. Dåvarande statsministern Gro Harlem Brundtland införde på 1990-talet en skatt på koldioxidutsläpp vid gasutvinningen till havs. Det gjorde utvinning så dyr att dåvarande Statoil bestämde sig för att fånga in delar av utsläppen från sina gasfält. Därför har Norge i dag ett försprång i tekniken att fånga in och lagra koldioxid.

Läs mer: 

Sverige stor vinnare i europeisk klimatreform

Massaindustrin drar in miljarder på utsläppsrätterna

Så ska Norge bli världsledande på att lagra koldioxid 

Världens största testcenter för att lagra koldioxid ligger i Norge 

Sverige sneglar på norsk koldioxidlagring