Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jannike-kihlberg-vi-maste-sluta-leva-over-vara-tillgangar/

Ekonomi

Jannike Kihlberg: Vi måste sluta leva över våra tillgångar

Projektet Streammateria i designstudion Guringo i Stockholm. Här tillverkas kläder som engångsplagg för modemedvetna.
Projektet Streammateria i designstudion Guringo i Stockholm. Här tillverkas kläder som engångsplagg för modemedvetna. Foto: Josefine Stenersen

KRÖNIKA. Klimatförändringen är redan här. Vi måste ställa om och sluta leva över våra tillgångar om vi ska bromsa de värsta effekterna. Vissa förändringar är rena vinster, som att sluta slänga ätbar mat och köpa färre kläder.

Det decennium vi sa hejdå till på nyårsafton blev det varmaste som har uppmätts globalt, de fem senaste åren är de varmaste som har uppmätts. Det innebär att de som i dag är tio år eller yngre lever i en betydligt varmare värld än deras föräldrar och tidigare generationer.

Och det nya decenniet har börjat i samma anda. Januari var den varmaste januari som har uppmätts. Delar av Sverige fick aldrig vinter, där övergick hösten direkt i vår. Skyfall och stormar orsakade översvämningar. Snöbrist gjorde att Vasaloppet fick köras på en sträng av sparad och konstgjord snö som snirklade sig fram som en vit orm i ett brunt landskap. På andra sidan jordklotet, i Australien, ledde tre års torka till enorma bränder som slukade hus och dödade 1,5 miljarder djur. 

Jag var i Australien när bränderna pågick. Där träffade jag många chockade människor som antingen fått sina hus nedbrända eller som stannat och skyddat sina hem. En sak hade de gemensamt; det viktigaste var inte att hus och prylar hade räddats utan att de och deras anhöriga hade överlevt. ”Ett hus går att ersätta, men vi kan aldrig ersätta ett liv”, sa en kvinna.

Att prylar inte är det viktigaste i livet är bra att hålla i minnet när shoppingsuget kommer. Allt vi handlar bidrar till öka utsläppen och spär på klimatförändringen, och innebär bland annat att risken för extrema väderhändelser ökar.

Några enkla regler för att inte äventyra kommande generationers behov är att äta upp mat som inhandlats och använda kläder lite längre.

Här i Sverige lever genomsnittspersonen som om vi har ungefär 4 jordklot till vårt förfogande. Genomsnittet globalt är 1,7 jordklot.

Det är inte hållbart. Och det har vi vetat länge. Redan 1987 formulerade Bruntlandrapporten begreppet hållbar utveckling så här: ”En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.”

Så enkelt är det. Och de flesta vill säkert vara hållbara, ändå är vi det inte.

I Sverige slänger vi i genomsnitt varje år 19 kilo fullt ätbar mat i soporna. Matproduktionen står för cirka en fjärdedel av de totala utsläppen globalt, och närmare en tredjedel av livsmedlen äts aldrig upp. Det innebär en massa utsläpp helt i onödan.

I genomsnitt köper vi i Sverige cirka 13 kilo kläder och andra textiler. Mer än hälften så mycket, 7,2 kilo textil, hamnar i hushållssoporna varje år.

Båda är exempel på ett gigantiskt slöseri av resurser och pengar som pågår i vardagen.

Några enkla regler för att inte äventyra kommande generationers behov är att äta upp mat som inhandlats och använda kläder lite längre. Där finns bara vinster för det sparar både utsläpp, pengar och tid. 

Men det är inte alltid lätt. Trycket att konsumera är hårt. Inte minst när butiker å ena sidan pratar om hållbarhet men sedan lockar med specialpriser om kunderna handlar mer som ”köp 3 betala för 2”. 

Den enskilde har ett eget ansvar, men den förändring som är nödvändig om klimatmål ska nås kräver att både politiker och företagare måste ta ett stort ansvar för att förändra samhället.

Läs mer: Klädbranschen ställer om för klimatets skull 

Läs mer: Tio tips – så lever du grönt som småbarnsförälder