Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Japan stärker IMF med miljarder

Sverige är inledningsvis berett att ställa upp med 10 miljarder dollar, nära 70 miljarder kronor, till IMF, säger finansminister Anders Borg enligt Reuters. Maximalt kommer Sverige att bidra med 100 miljarder kronor.

Japan är redo att bidra med 60 miljarder dollar (cirka 408 miljarder kronor) till Internationella valutafonden (IMF), enligt finansminister Jun Azumi.

G20-gruppens finansministrar träffas senare i veckan i Washington för att diskutera hur IMF:s kassa ska kunna bli tillräckligt stark för att klara att hejda skuldkrisen i Europa.

Azumi sade efter beskedet i Tokyo att han är övertygad om att andra länder ska följa Japans exempel och öka bidragen till IMF.

IMF-chefen Christine Lagarde välkomnade Japans löfte om nya miljarder till valutafonden.

”Detta är ett viktigt steg framåt” i arbetet med att ”att förebygga och bekämpa kriser och främja global ekonomisk stabilitet”, sade hon i ett uttalande.

Hon uppmanade andra medlemsländer att följa Japans exempel.

Världens länder bör ställa upp med ytterligare minst 400 miljarder dollar, motsvarande 2 700 miljarder kronor, till IMF för att möta krishärdar som den i euroländerna. Det säger IMF-chefen Christine Lagarde till tyska tidningen Frankfurter Allgemeine inför ett G20-mötet senare i veckan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.