Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Japans centralbank inför minusränta

Tokyobörserna steg efter beskedet om minusränta.
Tokyobörserna steg efter beskedet om minusränta. Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP

Den japanska centralbanken, Bank of Japan, har beslutat att införa en negativ ränta på -0.1 procent. Räntan kommer att sänkas ytterligare vid behov. Åtgärden vidtas efter att inflationsmålet för 2016 inte verkar uppnås. Banken kommer att fortsätta med marknadsoperationer för att sänka yenens värde.

Den japanska centralbanken, Bank of Japan, beslutade vid sitt policymöte på torsdag-fredag att anta en negativ styrränta på -0.1 procent och kommer att sänka styrräntan ytterligare om det skulle behövas, enligt nyhetsbyrån Direkt, som hänvisar till Bloomberg News.

Åtgärden från centralbanken var överraskande, samtidigt som beslutet att fortsätta med marknadsoperationer för att sänka yenens värde, var väntat.

Centralbanken senarelägger tidsplanen för att nå inflationsmålet på 2 procent och prognosen för kärn-KPI för räkenskapsåret 2016 ligger nu på 0,8 procent, enligt Direkt.

För Tokyoområdet hade man väntat 0.1 procent i kärn-KPI, men det blev -0.1 procent.

Samtidigt kommer det statistik som visar att industriproduktionen minskar mer än väntat.

I december sjönk industriproduktionen med 1.4 jämfört med månaden före och med 1.6 procent jämfört med samma månad året före.

Analytikerna hade väntat sig 0.3 procent respektive 0,6 procent, enligt Bloombergs News enkät.

De flesta av de ledande Asienbörserna steg rejält under veckans sista handelsdag, efter beskedet om minusränta.

Tokyobörsens Nikkei 225-index hade vid stängningen gått upp med 2,8 procent, efter en fladdrig avslutning på handeln. Det bredare Topixindex steg med 2,9 procent.

Taiwanbörsens Weighted Index steg med 2,2 procent och Seoulbörsens Kospiindex stängde på plus 0,3 procent.

I Kina hade Shanghaibörsens kompositindex klockan 7.30, svensk tid, klättrat med 2,9 procent. Hongkongs Hang Seng-index låg på plus 2,0 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.