Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Japansk minusränta ökar pressen på svensk sänkning

Torbjörn Isaksson.
Torbjörn Isaksson. Foto: Nordea

Sannolikheten för att Riksbankens sänker sin styrränta i februari har ökat efter att den japanska centralbanken sänkt sin ränta till minusnivåer.

Det menar Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Bank of Japan (BoJ) beslöt på fredagsmorgonen att sänka sin ränta till -0,1 procent. Det betyder att banker som deponerar pengar över natten i BoJ får betala för att ha dem där.

Syftet är att stödja den haltande tillväxten i Japan. Bankerna ska hellre låna ut pengar till hushåll och företag, än att ha dem på centralbanken. Men BoJ motiverar även sänkningen med den oro som inbromsningen i Kina har lett till.

Och på kort sikt har det fått effekt. Kurserna på de asiatiska börserna, som pressats rejält de senaste veckorna, steg under fredagens handel.

Effekten på lång sikt är det för tidigt att uttala sig om, menar Torbjörn Isaksson.

– Japan har haft en extremt expansiv penningpolitik under lång tid, men det här är första gången som man går in i negativt territorium, säger han.

– Det är inte så dramatiskt; det är mer signaleffekten man vill uppnå, tillägger han.

Att Japan nu har minusränta betyder också att länder som Sverige inte längre ”sticker ut”. Det spekuleras redan på finansmarknader att Riksbanken kommer att sänka sin styrande reporänta en gång till i februari. Den japanska sänkningen gör att sannolikheten för det ökar.

– Ja, det gör det, på marginalen, säger Torbjörn Isaksson, men understryker samtidigt att Riksbanken främst påverkas av vad den europeiska centralbanken (ECB), gör.

En obesvarad fråga är hur sannolikt det är att BoJ går vidare. Ledningen var långt ifrån enig om sänkningen; den trumfades igenom med röstsiffrorna 5-4.

– Det talar för att man går försiktigt fram i fortsättningen, säger Isaksson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.