Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Japanska vinnare i tvisten mellan Apple och FBI

Foto: Berit Roald, TT

Historien om FBI, Apple och den ökända mobiltelefonen tycks utmynna i en klar ekonomisk vinnare. Det japanska bolaget Suncorps aktie har stigit ordentligt som följd av den senaste tidens händelser.

Under måndagen lyckades den amerikanska staten till slut hacka sig in i San Bernardino-terroristens mobiltelefon, trots att Apple vägrat att hjälpa till. Det Israelbaserade företaget Cellebrite sägs ha hjälpt till med hackandet av mobiltelefonen. Cellebrite ägs av det japanska bolaget Suncorp, ett företag vars aktie skjutit i höjden i takt med den senaste tidens händelseförlopp, enligt den amerikanska tidskriften Time.

Suncorp, som är börsnoterat på Tokyobörsen, såg en 17 procentig ökning av sin aktie i går, dagen efter att mobilen hackats. Bolagets aktier har stigit sedan förra månaden och gjorde så kraftigt efter förra onsdagen. Det var då FBI gick ut med informationen om att de kan ha fått utomstående hjälp att hacka mobiltelefonen. En israelisk tidning var då snabb att peka ut Cellebrite som den utomstående parten. Detta ses som förklaringen till ägarbolaget, Suncorps, senaste framgångar, enligt Time.

Varken FBI eller Suncorp har bekräftat att Cellebrite verkligen var med och hjälpte till med hackandet av mobiltelefonen. När den amerikanska affärstidskriften Fortune hörde av sig till Cellebrite i ärendet så sa en talesperson att företaget var ”oförmögna att ge en kommentar”. Även FBI har varit väldigt kryptiska i hur de till slut lyckades få upp San Bernardino-terroristens mobiltelefon, uppger Fortune.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.