Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Japanskt flygbolag tillåter köp med bitcoin

Nu har det japanska lågprisflygbolaget Peach beslutat sig för att tillåta bitcoin som betalningsmedel från årsskiftet. Arkivbild.
Nu har det japanska lågprisflygbolaget Peach beslutat sig för att tillåta bitcoin som betalningsmedel från årsskiftet. Arkivbild. Other: Kyodo News/TT/AP

Det japanska flygbolaget Peach blir första flygbolaget i Japan att tillåta kryptovalutan bitcoin som betalningsmedel, skriver nyhetssajten Bloomberg.

I april beslutade regeringen i Japan, en av världens fem största ekonomier, att acceptera bitcoin som betalningsmedel. Syftet är att stimulera ekonomin, som i snart två decennier haft deflation.

Läs mer: Bitcoin på ny rekordnivå – värt över 20.000 kronor

Nu har det japanska lågprisflygbolaget Peach beslutat sig för att haka på. Bitcoin ska kunna användas för att boka flygstolar vid årsskiftet. För flygbolaget är det ett sätt att binda upp fler lokala myndigheter och regionala företag som kunder och samtidigt hjälpa till att sprida information om att kryptovalutan kan användas som betalningsmedel i landet. 

– Vi vill uppmuntra besökare från utlandet och återuppliva Japans regioner. Det här är ett riktigt första steg i ett partnerskap för Japan och vi strävar efter fler företags- och tjänsteuppkopplingar, säger Shinichi Inoue, chef för flygbolaget Peach, till Bloomberg

Läs mer: Bitcoin portas på börsen

Men första flygbolaget att tillåta bitcoin som betalningsmedel i världen är inte Peach. I februari 2015 beslutade flygbolaget Universal Air Travel Plan, som är baserat i Washington D.C., att tillåta den digitala valuta som betalningsmedel. Sedan julia 2014 har även Airbaltic meddelat att de tar emot bitcoin som betalningsmedel.

Rättelse 2017-05-28 07:36
I en tidigare version av texten angavs fel uppgift om vilket flygbolag som varit först med att acceptera bitcoin som betalningsmedel.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.