Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Järfälla bästa boendevalet för pendlare

Vill du köpa en bostad till lägsta möjliga pris men samtidigt kunna ta dig till centrala Stockholm så snabbt som möjligt? Då är det bäst att leta lägenhet i Järfälla. Mindre lönsamt är att köpa bostad i Värmdö.

Det är alltid dyrare att köpa en bostadsrätt i Stockholms innerstad jämfört med vad en lägenhet i samma storlek kostar i grannkommunerna. Men priset för en bostad hänger inte nödvändigtvis ihop med restiden till Stockholms central. En kartläggning som Svensk Mäklarstatistik har gjort för DN:s räkning visar att den som vill spara mest pengar per restimme under tio års tid ska bosätta sig i Järfälla. Då sparar du drygt 1 000 kronor per restimme. Minst pengar per restimme sparar man i Värmdö där besparingen jämfört med Stockholms innerstad är 380 kronor per restimme.

– I den här kartläggningen har vi bara tittat på restidsaspekten. Uträkningen visar alltså hur mycket pengar man sparar per restimme om man köper en bostadsrätt i någon av kommunerna i Stockholms län. Detta om man bor i kommunen i tio år och reser under 220 dagar per år, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef för Mäklarstatistk.

Samma kartläggning gjordes för ett år sedan och även då var Järfälla den kommun där den som pendlar sparar mest. Värmdö, Norrtälje och Vaxholm ligger liksom förra året i botten.

– Gemensamt för de kommuner där man sparar minst per timme är att de ligger vid vattnet. Då kan man tänka sig att det är andra kvalitéer än restiden som påverkar priset, säger Hans Flink.

Tittar man enbart på priset så kostade en lägenhet i Stockholms innerstad i snitt nästan 4 miljoner kronor förra året.

I Järfälla kostade bostadsrätterna 1,5 miljoner kronor medan de i Värmdö kostade cirka 2 miljoner kronor.

Maria Pleiborn som är konsult inom fastighetsstrategi på WSP har gjort en liknande undersökning där hon jämfört hur mycket en familj tjänar på att bo utanför Stockholms tullar.

– Det vi såg då var att man tjänar på att bo utanför stan ända fram till Bålsta. Där går en gräns för vad det kostar i tid och pengar att pendla in till Stockholm, säger hon.

Hon tror att prisskillnaderna mellan de olika kommunerna också kan bero på utbudet av lägenheter och hur ny bebyggelsen i kommunen är.

Andra saker som Maria Pleiborn såg i sin analys var att det är dyrare att pendla över länsgränser och att män i större utsträckning än kvinnor tjänar på att pendla till jobbet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.