Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Jättelik flygorder på spel vid Modis Sverigebesök

Narendra Modi hälsar på kronprinsessan Victoria på Stockholms slott.
Narendra Modi hälsar på kronprinsessan Victoria på Stockholms slott. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverige och Indien ska samarbeta för en hållbar utveckling i de snabbt växande indiska storstäderna. När länderna också stärker samverkan inom försvaret hoppas Sverige att Indien ska köpa 110 stridsplan från Saab. Det skulle bli en av Sveriges största exportordrar genom tiderna.

Tonen var översvallande från båda håll när statsminister Stefan Löfven (S)  tog emot sin indiske kollega Narendra Modi i Stockholm på tisdagen.

Löfven beskrev Indien och Sverige som en perfekt matchning, där svenska innovationer ska hjälpa det snabbt växande Indien att hitta hållbara och moderna lösningar för de indiska storstäderna som har stora problem med luftföroreningar. 

Enligt Modi handlade diskussionerna om "hur Sverige kan få ut det mesta av Indiens utveckling" till bådas fördel. Som exempel gav han förnybar energi, lokaltrafik och sophantering.

– Det är frågor som berör livskvaliteten i Indien, sa premiärministen.

Partnerskapet om innovationer drar igång med omedelbar verkar och Sveriges grundplåt är 50 miljoner kronor.  

Stefan Löfven sa också att länderna fördjupar sitt försvarssamarbete. Från svensk sida är förhoppningen att samarbetet rör sig i riktning mot en jättebeställning på Jas Gripenplan.  Indien storsatsar på militären och ska i sommar lägga en order på 110 nya stridsplan. Ordern, som väntas vara värd nästan 100 miljarder kronor, blir en av de hittills största affärerna inom den internationella försvarsindustrin.

I slutspurten väntas  slutspurten uppges svenska Jas Gripen och  amerikanska Lockheed Martins F-16 ligga bäst till.

Den indiska tidningen The Times of India skrev på tisdagen att  Modis besök i Sverige kan vara av ”avgörande betydelse”. Under överläggningarna i Rosenbad deltog försvarsminister Peter Hultqvist och senare träffade Narendra Modi Saabs vd Håkan Buskhe och styrelseordförande Marcus Wallenberg på plats. 

Stefan Löfven ville inte svara på frågan om Sverige kommit närmare en affär efter tisdagens överläggningar med Modi.

– Indien har en öppen och transparent process och det tycker jag är bra men det är Indien som ska bestämma, sa stefan Löfven på en presskonferens.

Inte heller Saabs vd Håkan Buskhe, som har träffat Narendra Modi flera gånger de senaste åren, vill inte förstora betydelsen av tisdagens möte. Han tror att försvarskoncernens chanser att göra affärer är ungefär lika stora nu som före mötet:

-Jag tycker att vi har haft väldigt goda möjligheter under en lång tid", säger han till nyhetsbyrån Direkt.

I rundabordssamtalet med det svenska näringslivet deltog även företag som  SKF, Volvo Group, ABB Sverige, Astra Zeneca, Atlas Copco,  Ericsson, Ikea och Investor. Den stora indiska näringslivsdelegation som först utlovades hade dock krympts kraftigt.

Handelsutbytet mellan Sverige och Indien är så här långt  ganska blygsamt. Intresset från svenska företag att etablera sig i Indien ökar kraftigt. Enligt Business Sweden finns omkring 180 svenska företag representerade i landet. Med en befolkning på 1,3 miljarder är den potentiella marknaden större en EU och USA tillsammans

Företag som Volvo, Atlas Copco, Ericsson och ABB har sedan länge verksamhet i landet. H&M finns på plats sedan 2015 och har nu öppnat ett 30-tal butiker. Ikea ligger i starkgroparna och förhoppningen är att öppna det första varuhuset i Indien senare i år.

67-årige Narendra Modi styr Indien med fast hand sedan fyra år och har framgångsrikt reformerat ekonomin. Inflationen har halverats under Modis tid, utländska investeringar ökar och stats­finanserna är sunda.

En av de främsta prioriteringarna är en omfattande utbyggnad av eftersatt infrastruktur.

När transportminister Nitin Gadkari besökte Sverige förra året berättade han att Indien nått drygt halvvägs med målsättningen att bygga 40 kilometer ny väg om dagen.

Med kampanjen ”Make in India” försöker Narendra Modi locka utländska företag att starta tillverkning i Indien.

Tillväxten väntas nästa år öka till 8 procent, men landet har inte lyckats fördela välfärden till hela befolkningen. 400 miljoner indier lever fortfarande i djup fattigdom.

Premiärministern lägger ned stor energi på att Indien ska få större plats på den internationella arenan. Han reser jorden runt i ett högt tempo och har gjort sig känd för sina rejäla hälsningskramar. Han är en hängiven anhängare av vegetarisk mat.

Modi anses handlingskraftig och är populär på hemmaplan. Samtidigt gör den hindunationalistiska agenda honom till en kontroversiell ledare.

I den hindunationalistiska rörelse som regeringspartiet Narendra Modi är en del av finns starka krafter som försöker skapa en etniskt hinduisk stat i stället för den inkluderande och toleranta pluralism som Indien gjort sig känt för. De senaste åren har spänningarna mellan Muslimer och hinduer ökat. Det  har skapats en tystnadskultur där de är få som öppet vågar kritisera regeringen

En miljard indier är hinduer. Den största minoriteten är landets 200 miljoner muslimer.

Läs också: Johan Schück: Indiens ekonomi är på snabb frammarsch

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.