Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

JK: Gårdsförsäljning kan stjälpa alkoholmonopolet

Gårdsförsäljning av alkohol riskerar att stjälpa detaljhandelsmonopolet, varnar JK.
Gårdsförsäljning av alkohol riskerar att stjälpa detaljhandelsmonopolet, varnar JK. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Det svenska alkoholmonopolet riskerar att åter ifrågasättas om gårdsförsäljning av alkohol tillåts i Sverige. Justitiekanslern varnar för att ett införande öppnar upp för EU-kritik, som kan stjälpa monopolet. ”Det kan vara känsligt”, säger Ulf Bernitz, professor i Europarätt, till DN.se.

Turerna kring förslaget om att gårdsbutiker ska få sälja egenproducerad alkohol har varit många. Åsikterna om huruvida dryckerna ska få säljas utanför Systembolagets dörrar har gått isär. Anitra Steen och Gabriel Romanus, före detta vd:ar på Systembolaget, har bland annat kritiserat förslaget för att undergräva förtroendet för svensk alkoholpolitik.

I december lade socialdepartementet fram ett delbetänkande i utredningen. Slutsatsen blev att det går att införa en gårdsförsäljning som är förenlig med EU-rätten, monopolet och som inte får negativa effekter för folkhälsan. Men Justitiekanslern anser att gårdsförsäljningen inte är helt okontroversiellt.

Det svenska alkoholmonopolet genom Systembolaget kommer sannolikt att granskas på nytt i EU-domstolen efter ett införande. Den gången är det inte säkert att en EU-prövning leder till att Sverige får behålla monopolet.

– Det är en politisk fråga om man ändå vill gå vidare med frågan och ta den risken som det kan innebära, säger JK:s byråchef Karin Wistrand till DN.se.

I direktiven som regeringen gav inför utredningen står det att förslaget ska vara förenligt med EU-rätten och detaljhandelsmonopolet. JK uttalar sig inte om hur utfallet blir vid en ny prövning av monopolet. Men Ulf Bernitz, professor i Europarätt vid Stockholms universitet, varnar för att det är en känslig fråga.

Systembolaget har hittills passerar genom EU:s nålsöga eftersom ingen producent diskrimineras. Vin, öl och spritsorter tillhandahålls på lika villkor och det görs ingen skillnad på vad som är svenskt och utländskt. För att komma runt det hela har socialdepartementet i sin modell föreslagit att tillverkarna av alkoholdrycker även ska få tillstånd att sälja utländska produkter av samma slag.

Ulf Bernitz påpekar att det är viktigt att förslaget om gårdsförsäljning utformas på rätt sätt om det inte ska sätta hela detaljhandelsmonopolet i gungning.

– Lite var ju tanken med gårdsförsäljningen att det skulle vara lokal produktion som man gynnar. Det kan vara känsligt, säger Bernitz.

– Blir det försiktigt utformat tror jag nog att det går bra, men man får som sagt hålla tungan rätt i mun vad gäller utformningen.

Gårdsförsäljning

I den modell som socialdepartementet arbetat fram tillåts gårdsförsäljning av alkoholdrycker vid studiebesök, föreläsningar och liknande ”upplevelsetjänster” med anknytning till drycken. Det är enbart den som tillverkar alkoholdrycker som kan få tillstånd från kommunen att bedriva gårdsförsäljning. Även utländska produkter av samma slag ska få säljas.

Justitiekanslern, som företräder staten när skadeståndsanspråk ställs mot den, är en av flera remissinstanser som yttrar sig över socialdepartementets delbetänkande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.