Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

3D kan ge industrin en nystart

Förhoppningarna om den heta 3D-skrivartekniken är stora. I ett samarbete mellan universitet och näringsliv undersöks just nu hur den nya tekniken ska kunna lyfta svensk industri – och kanske flytta jobb från lågkostnadsländer tillbaka till Sverige.

Det förhoppningarna bygger på är främst 3D-teknikens genombrott inom tillverkningsindustrin, så kal­lad additiv tillverkning.

– Sådan tillverkning gör att trösklarna för att starta produktion minskar. Man behöver inte bygga hela fabriker för att komma i gång, säger Mats Falck, områdeschef för innovationssamverkan vid Umeå universitet.

Han är ledare för ett nytt projekt där Umeå universitet och ett antal andra högskolor tillsammans med näringslivet på uppdrag av innovationsmyndigheten Vinnova ska ta fram en ”nationell agenda” för att visa varför 3D-tekniken är ett framtida innovationsområde. Arbetet har precis påbörjats, och målet på sikt är att arbeta för att den nya tekniken ska lyfta svensk industri.

– Additiv tillverkning lämpar sig väldigt bra för att till exempel testa marknader. I stället för att verktyg för formsprutning ska tillverkas och installeras kan en printad produkt nå marknaden väldigt snabbt och till en mycket lägre kostnad, förklarar Mats Falck, och tillägger att det för svensk del handlar mycket om att få metaller och cellulosa att fungera som råmaterial i 3D-skrivare.

I dag används 3D-skrivare främst för prototyptillverkning. Men den nya tekniken kan leda till att industrin i framtiden kan massproducera komplexa produkter till en lägre kostnad. Johan Eklund, docent vid Jönköpings internationella handelshögskola, säger till DN att detta kan få konsekvenser för svensk industriproduktion.

– Det skulle kunna leda till att produktionen i lågkostnadsländer återvänder till Sverige, en sorts ”återindustrialisering”, säger han.

Kan en hemflyttad industriproduktion ta tillbaka en del av de jobb som gått förlorade till utvecklingsländer? Mats Falck vid Umeå universitet utesluter inte att jobb flyttas tillbaka till Sverige.

– Indiens Sverigeambassadör, som nyligen besökte Umeå universitet, var riktigt orolig för just det. Indien satsar stora summor på att fundera över hur man ska möta den här utvecklingen.

Fakta.

3D-skrivare används för så kallad additiv tillverkning, där föremål byggs i skikt.

2013 var omsättningen på 3D-skrivarmarknaden 2,3 miljarder dollar, enligt analysföretaget Canalys. Företaget tror att den siffran kommer stiga till 16,2 miljarder dollar 2018.

På börsen har 3D-företagens aktiekurser dock åkt berg-och dalbana. Svenska Arcam har fallit med över 30 procent sedan kurstoppen i slutet av januari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.