Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Äggklocka hjälper dig få mer gjort

Foto: Anette Nantell

Vill du bli effektivare och få mer gjort på jobbet? Då kan pomodoro vara något för dig.

Instagramnotiser, Facebookmeddelanden och sms – i takt med att vardagen blir alltmer digital, upplever många att det blir svårare att hålla fokus på sina arbetsuppgifter.

En lösning som kan hjälpa dig att få en bättre överblick på arbetsuppgifterna och mer gjort är pomodorotekniken, utvecklad av italienaren Francesco Cirilio på 80-talet.

Tekniken är i grund och botten mycket enkel, och innebär att du går igenom dina arbetsuppgifter, väljer ut den som är viktigast just nu, ställer en äggklocka på 25 minuter – och sedan fokuserar helt och hållet på den enda uppgiften under den tiden.

När klockan ringer är du klar med din första pomodoro, som betyder tomat på italienska, och kan ta en fem minuters paus.

Efter rasten fortsätter du med tre nya pomodoropass – antingen med samma uppgift som tidigare eller en ny – innan det är dags för ett längre avbrott på 15–30 minuter.

Foto: Anette NantellEn som har stor erfarenhet av pomodorotekniken är programmeraren och organisationsutvecklaren Staffan Nöteberg.

– I dag är det populärt med multi-tasking, det vill säga att försöka göra flera saker samtidigt. Pomodoro handlar snarare om att satsa på mono-tasking. Forskning visar att det är väldigt svårt för hjärnan att både ha överblick och samtidigt försöka fokusera på det man håller på med för stunden.

Han upptäckte pomodoro på nätet av en slump och bestämde sig för att testa. I dag har han skrivit en bok i ämnet och föreläst världen över om tekniken.

Enligt Staffan Nöteberg är pomodoro inte enbart något för dem som arbetar med programmering och annan teknisk utveckling.

– Tekniken kan användas av alla som exempelvis arbetar på kontor eller har möjligt att påverka i vilken ordning de gör arbetsuppgifterna.

Viktigt för att tekniken ska ge den eftersökta effekten är att inte fuska med pauserna mellan pomodoropassen. Hjärnan behöver få en chans att vila upp sig – annars finns det risk för att du inte orka hålla koncentrationen uppe en hel arbetsdag.

– Det kan kännas som att man är väldigt effektiv när man är mitt uppe i en uppgift. Men bara för att man är fullständigt fokuserad på en syssla behöver det inte betyda att man är maximalt produktiv. Ska du orka hålla samma arbetstempo under hela dagen behövs de här lugnare stunderna när du till exempel dricker ett glas vatten eller tittar ut genom fönstret, säger Staffan Nöteberg.

Det är också viktigt att utvärdera, förändra och justera tekniken så att den passar just dina behov.

– Börja med skolboksversionen av tekniken, men se till att föra anteckningar och sedan anpassa den allt efter. Du kanske till exempel märker att du aldrig klarar av att hålla koncentrationen i 25 minuter, och i stället vill gå ner till tio minuter.

Du har använda pomodoro i tio år. På vilket sätt har det hjälpt dig?

– Förut kunde jag vänta på inspiration när jag stod inför en stor eller knivig uppgift. Med hjälp av pomodoro blir det enklare att bara komma i gång.

Foto i text: Anette Nantell

Guide. Testa pomodoro själv
  1. Skriv ner dina arbetsuppgifter för dagen och välj ut den som är mest viktig.
  2. Sätt en timer – det kan till exempel vara en äggklocka eller app på telefonen – på 25 minuter. Fokusera helt på uppgiften tills klockan ringer.
  3. Ta en fem minuters paus. Se till att sträcka på benen och koppla bort jobbet för en stund.
  4. Efter rasten – kör tre nya pomodoropass med pauser i emellan. Fortsätt arbeta med samma uppgift eller en ny. Följ sedan upp med en längre paus på 15–30 minuter.
  5. Se till att utvärdera och anpassa tekniken efter dina behov. Har du till exempel svårt att hålla koncentrationen i 25 minuter? Testa att ändra tiden till 15 minuter i stället.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.