Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Allt fler får sina yrkeskunskaper godkända

Mahmoud El Khalil från Libanon får sin kockkompetens validerad på Kitchen and Table i Malmö Live. Joakim Schaeffer, chef över restaurangerna i Malmö Live, är ansvarig för valideringen.
Mahmoud El Khalil från Libanon får sin kockkompetens validerad på Kitchen and Table i Malmö Live. Joakim Schaeffer, chef över restaurangerna i Malmö Live, är ansvarig för valideringen. Other: Anders Hansson

Drygt 17.600 personer fick sina utländska examensbevis godkända hos Universitets- och högskolerådet förra året, en ökning med 5,9 procent. Samtidigt utvecklas valideringen av praktiska kunskaper i allt snabbare takt. 230 kockar testades förra året. DN har träffat kocken Mahmoud El Khalil i Malmö.

Bristen på yrkeskunnig personal har fått organisationer och myndigheter att förbättra bedömningen av både betyg och praktiska yrkeskunskaper. 

– Till skillnad från vad många tror, lyckas de flesta som flyr få med sig sina papper, berättar Malin Jönsson, utredare på Universitets- och högskolerådet, som bedömer bevis på utländska gymnasieutbildningar, eftergymnasiala yrkesutbildningar och högskoleutbildningar. 

– Men har de inte det, kan vi titta på annat - som bilder från examensceremonin, studentkårslegitimation eller kanske medlemskap i en yrkesorganisation. Ju mer kartläggningsmaterial vi har, desto bättre.

Man kan inte bara sitta och klaga på att det inte finns personal och förlita sig på de gamla rekryteringsvägarna. Vill man ha ett annorlunda resultat måste man tänka annorlunda.

Cirka 90 personer arbetar på Universitets- och högskolerådet med att bedöma äktheten i dokument från hela världen. De tar reda på vad det motsvarar för svensk utbildning, men de svarar inte på hur bra utbildningen är. Förra året sökte 25 000 personer om att få sin utländska utbildning bedömd. 17 600 fick ett positivt besked. 

Mahmoud El Khalil kommer från Libanon och har arbetat som kock i många år, men har inga papper på det. För honom och andra yrkeshantverkare finns branschvaliderare som bedömer de praktiska kunskaperna ute på arbetsplatsen. Den akuta bristen på kockar har fått Utbildningsrådet för hotell och restaurang att dra igång en organiserad validering. Den inleds med en dag av testning av teoretiska kunskaper som följs av två praktiska testveckor.

Vi träffar Mahmoud El Khalil första dagen under den andra testfasen, högst upp på våning 25 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Han kom till Sverige från Libanon 2010 och har jobbat på olika restauranger, både i Libanon och Sverige. I Sverige har han hjälpt till på en kompis restaurang, men nu vill han ha ett intyg som visar att han är kock.

Med intyget kan lönen bli bättre, vilket sitter väl till pass eftersom han har ett barn och ett till på väg. 

– Jag har lärt mig mycket om specialkost i Sverige. Om veganmat, glutenallergi och laktosintolerans, berättar han och fortsätter:

– För att jag ska trivas i ett kök är det viktigt att det är balans, att alla hjälper och stöttar varandra. Då är det fint!

Någon gång tidigare har jag fått chansen av någon. Nu är det min tur att ge folk chansen.

Joakim Schaffer, står och repar timjan av kvistar i köket på 25:e våningen. Det är ett tidsödande jobb som det var länge sedan han ägnade sig åt. Men nu ska Joakim, vid sidan av sitt jobb som chef över källarmästarna, testa Mahmoud. Om Joakim tycker att Mahmoud fungerar som en fullvärdig kock i köket utfärdar han ett intyg.

Mahmoud skrapar morötter, han kör squash och blomkål över en mandolin så stora bunkar fylls. Allt sker medan två andra kockar far fram mellan ugnar, spisar och uppläggningsfat.

Det är lunchtid och även om det är en finare restaurang ska matlagning och servering gå snabbare än kvällens mer långsammare tempo. Gästerna har inte lika mycket tid under en lunch. Vad är det då Joakim Schaffer bedömer?

– Vi ser hur de tänker kring hygien och att de kan hur man hanterar råvaror, vad som ska vara i kylen och vad som kan stå framme. Hur gör de med köttet och fisken? Det märks ganska snabbt om de kan. Kockyrket handlar också om handlag. Det finns olika kockar; vissa kockar har jobbat i storkök och är högpresterande. De kanske inte hackar örterna lika fint som de som har jobbat på mindre restauranger, säger Joakim och fortsätter;

– Jag vill göra det här för jag vill bredda vårt sätt att söka folk, förklarar Joakim. Man kan inte bara sitta och klaga på att det inte finns personal och förlita sig på de gamla rekryteringsvägarna. Vill man ha ett annorlunda resultat måste man tänka annorlunda. Sedan vet man ju inte om det blir annorlunda på det sättet man vill, säger Joakim och ler. Men tillägger:

– Någon gång tidigare har jag fått chansen av någon. Nu är det min tur att ge folk chansen.

 

Olika vägar till validering

- Via Arbetsförmedlingens hemsida går det att få kontakt med validerare inom bygg- och anläggning, installation, drift och underhåll samt hotell-, restaurang- och storhushåll. 230 kockar validerades förra året, 39 klarade sig helt utan att behöva göra kompletteringar.

- Genom snabbspåren kan olika yrkesgrupper få praktik, utbildning och validering. De är till exempel lastbilsförare, inom livsmedelsbranschen, samhällsvetare inklusive ekonomer och jurister och djursjukskötare.

- Förutom Universitets- och högskolerådet ansvarar bland annat Socialstyrelsen, Skolverket, Transportstyrelsen och Jordbruksverket för bedömningar av examensbevis.

- Universitets- och högskolerådet kan utfärda ett utlåtande eller en beskrivning. Ett utlåtande baseras på examensbevis, medan en beskrivning av en utbildningsbakgrund baseras på den sökandes egna uppgifter i kombination med den kunskap som finns om landet och utbildningssystemet.

- Det kan ta upp till åtta månader att få sin akademiska utbildning bedömd, tio månader för en eftergymnasial yrkesutbildning och fyra månader för en gymnasieutbildning.

 

 

 

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.