Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

App ska hjälpa jobbsökande att våga byta arbetsplats

Nästan varannan svensk drömmer om att byta arbetsplats men söker inte nytt jobb aktivt. Nu ska en ny mobiltjänst göra det enklare för rekryterare att hitta de som är sugna på nytt arbete, men inte vågat ta steget än.

Funderar du på att byta jobb men kommer inte till skott? Du är långt ifrån ensam. En undersökning från Folkuniversitet, genomförd av Yougov, visar nämligen att 46 procent av de tillfrågade – nästan varannan person – vill söka nytt arbete, samtidigt som de inte söker jobb aktivt.

Men vad finns det för bakomliggande orsaker till att många väljer att stanna kvar, trots att de är sugna på nya jobbutmaningar? En viktig förklaring, enligt beteendevetaren och karriärcoachen Nina Jansdotter, är att vi svenskar är ett trygghetssökande folk.

– I Sverige finns det en norm och starka trygghetssystem på arbetsmarknaden, exempelvis lagen om anställningsskydd, las, som premierar de som har varit länge på en arbetsplats, säger Nina Jansdotter.

Hon fortsätter:

– Många ser på sina arbetskamrater som en slags utökad familj, vilket kan vara en annan orsak till att stanna. Man delar intressen och har en gemensam trygghet. Du vet vad du redan har, men inte vad du kommer att få när du har börjat på en ny arbetsplats. Det påverkar många.

Men det finns tydliga fördelar med att faktiskt byta arbetsplats då och då – bland annat när det gäller löneutvecklingen.

– Personer som byter arbetsplats har ofta högre lön än de med likvärdig kompetens som har arbetat på samma ställe länge. Den som rör på sig mellan många arbetsplatser får också ofta ett större nätverk av kontakter, vilket kan vara till stor gagn för ens framtida karriär, säger Nina Jansdotter.

För de som redan har jobb men ändå engagerar sig mer aktivt, exempelvis genom att underhålla sitt personliga nätverk eller finnas på rekryteringssajter, blir startsträckan mindre om man sedan hamnar i en situation där man behöver hitta ett nytt arbete.

– Om man inte är akut behov att hitta ett nytt jobb kanske man inte vill ägna en massa tid åt att lägga upp profiler med referenser och annat på jobbsajter. Men för den som sedan plötsligt blir av med sitt jobb, kan det kännas som att börjar i en stor uppfartsbacke när det är dags att söka arbete.

Under den senaste tiden har det dykt upp många nya digitala rekryteringstjänster. En av dessa är Instacruit, vars mål är nå ut till just passiva jobbsökare. För lyckas med har man byggt en mobilapp som ska fungera som en mötesplats mellan rekryterare och arbetstagare.

Den som söker jobb via tjänsten matchas mot en rekryterare verksam inom en relevant bransch – exempelvis it om du är systemvetare.

– Många tycker det är svårt att veta var de ska vända sig om de funderar på att söka anställning på ett företag. Vårt stora fokus är att förenkla mötet mellan arbetstagare, passiva som aktiva, och rekryterare, säger Niklas Lerner, grundare och vd på Instacruit.

Det är bara rekryterarna som är anslutna till Instacruit som kan se kandidaterna som finns i deras databas. Det finns alltså ingen risk för att din chef ska råka se att du letar efter nytt jobb.

– Den sortens trygghet kan vara viktig för den passiva jobbsökare, säger Niklas Lerner.

Nina Jansdotter tror att vi kommer att få se fler digitala rekryteringstjänster med mobilen och sociala medier i fokus.

– Det finns väldigt många där ute som kan tänka sig att bytta jobb. Samtidigt råder det huggsexa om viss kompetens och utbildning bland arbetsgivarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.