Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Arbetsskadorna ökar bland unga anställda

Allt fler unga skadar sig på jobbet, det visar en rapport av försäkringsorganisationen AFA. Ett tuffare arbetsklimat och bristfälliga introduktioner på företagen menar Arbetsmiljöverket är boven. Flest olyckor inträffar i byggsektorn.

Tillsammans med Arbetsmiljöverket håller AFA Försäkring i dag ett seminarium om ungas arbetsskador och arbetsmiljö. I sin rapport har AFA sammanställt alla allvarliga skador som resulterat i minst en månads sjukskrivning eller medicinisk invaliditet.

Siffrorna visar att skador är vanligast förekommande bland unga och att det är en trend som pekar uppåt. I åldersgruppen 16–25 år har antalet skador per tusen anställda ökat från 2,6 till 3,2 under en treårsperiod.

Främst är det unga män som skadar sig. Unga kvinnor finns också representerade, men då majoriteten av skadorna uppstår inom mansdominerade yrkeskategorier, är de inte lika många som männen. Allra störst risk för att skadas är det inom byggsektorn, där ligger siffran på 14,2 per tusen anställda.

Urban Olsson, sektionschef vid Arbetsmiljöverket, tror att en del av problemet kan bero på att arbetsklimatet blir allt tuffare, varpå de unga känner sig mer benägna att visa framfötterna.

– Generellt sett är unga mer benägna att ta risker. Det kan ha att göra med att de väldigt gärna vill vara till lags på arbetsplatsen, säger Urban Olsson.

En annan förklaring till de ökade skadorna kan vara att unga nyanställda på företagen inte får en ordentlig introduktion till hur de ska hantera maskiner och verktyg.

– Maskinerna de använder är ofta tunga och svårhanterliga. Därför är det extra viktigt att företagen står för en bra introduktion när de unga börjar på arbetsplatsen. Är de under 18 år är det också särskilt viktigt att de får en handledare som de kan vända sig till, säger Urban Olsson.

Förbundsordförande för facket Byggnads, Johan Lindholm, är också kritisk till hur unga i branschen tas emot på företagen.

– Det ställs enorma krav på de här stackars killarna och tjejerna som kommer direkt från en gymnasieutbildning. Man pressas till det yttersta. Och vi har sagt det förut, företagen måste bli bättre på att ge dem vidare utbildning. Det är inte acceptabelt så som det ser ut i dag, säger han till DN.

Lindholm förklarar att problemet också grundar sig i att det ofta saknas ett huvudentreprenörs­ansvar, att arbetsmarknaden består av långa kedjor av mindre företag.

– Ju längre ned man kommer i den här raden av företag, desto mer tummas det på arbetsvillkoren, säger Johan Lindholm.

Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, håller i stort med om det som Lindholm tar upp, men vill lyfta ett varnande finger för att skylla på småföretagare.

– Man ska vara försiktig med att lägga skulden på dem. Ofta är de lika seriösa och proffsiga som de stora företagen, säger Ola Månsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.