Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Årets kvinnliga ledare: Man måste våga testa sig fram

Det är en sak att tro på en sak från början, men det är en annan att tro på den en längre tid, menar "Årets kvinnliga chef" Therese Lundstedt.
Det är en sak att tro på en sak från början, men det är en annan att tro på den en längre tid, menar "Årets kvinnliga chef" Therese Lundstedt. Foto: Eva Tedesjö

Therese Lundstedt, vd för Aktieinvest är framtidens kvinnliga ledare, enligt organisationen Ledarna. ”Som ung kvinna i en konservativ bransch har hon lyckats vända en förlustaffär till vinst” står det i motiveringen.

Sveriges chefsorganisation Ledarna har för elfte året rankat de 75 främsta unga kvinnorna i chefsposition i Sverige.

På onsdag kväll blev Therese Lundstedt vd för Aktieinvest utnämnd till Framtidens kvinnliga ledare år 2017.

– Det är ju en klapp på axeln efter många år av hårt arbete. Jag älskar att tävla och är lite av en tävlingsgalning så det är ju jätteroligt att få den här utmärkelsen. Sedan är det ju också ett kvitto på att vi gjort ett bra jobb på bolaget med vårt förändringsarbete och att vi syns mer än tidigare, säger Therese Lundstedt.

Therese Lundstedt hamnade i finansbranschen av en slump. Från början ville hon arbeta med marknadsföring, kommunikation och försäljning av konsumentprodukter. Men redan som 25-åring blev hon anställd som vd för Unga aktiesparare.

– Med mitt ledarskap försöker jag ge energi och se vad andra gör. Jag vill vara närvarande vid framgångar och försök och ge feedback. Vi håller på med ett förändringsarbete på Aktieinvest och då är alla små steg i vardagen viktiga och jag försöker även se mindre saker. För mig är det även viktigt att övertyga och försöka få med andra, säger Therese Lundstedt.

Som motivering till priset nämner juryn bland annat att Therese Lundstedt med sitt inkluderande ledarskap lyckats vända en förlustaffär till vinst. Therese Lundstedt har även byggt upp en ny jämställd ledningsgrupp och genomfört ett omfattande förändringsarbete.

– Efter att jag tillträtt som vd har jag infört ett mer modigt ledarskap. Vi vågar utmana en del tidigare heliga saker och vi har tillfört väldigt mycket nytt. Jag tycker även vi har blivit mer lättillgängliga. Det är annars så lätt att gömma sig bakom en bankdesk. Vi har även blivit snabbare, säger Therese Lundstedt.

Hur ser du på dig själv som förebild?

– Jag försöker visa den mänskliga aspekten för i dag är det många unga som strävar efter att vara en perfektionist. Men det är naturligt att man gör fel eller byter bransch. Man måste våga testa sig fram och när man får en chans så ska man ta den och tänka att man förtjänar den. Mod är en viktig egenskap.

Vad är mest utmanande i din roll som chef?

– Det svåraste i mitt jobb är att övertyga andra och mig själv om att vi tar rätt beslut och är på rätt väg. Det är en sak att tro på en idé från första början men det kräver mer uthållighet att tro på idén en längre tid.

Vad betyder jämställdhet för dig?

– Lika lön, att inte behöva le ansträngt åt dåliga skämt från en manlig värd, att inte behöva planera sin klädsel lika mycket och att bli bedömd efter det som sägs och görs i stället för förutfattade meningar. Det finns mycket strukturer i den här branschen och det vore förstås skönt om nästa generation skulle komma undan de problem de medför i dag.

Vad har du för tips till kvinnor som siktar på att bli vd i finansbranschen?

– Det gäller att arbeta med saker som går att mäta, särskilt om man är en kvinna eller man som är mer tillbakadragen eller blyg. Det är också bra att arbeta med försäljningsinriktade jobb och att våga ta chansen när den kommer. Om du vill upp en nivå måste du alltid söka lite svårare jobb. Jag tycker att tjejer är lite mer försiktiga. Man tar kanske inte de stora kliven ibland som behövs för att komma framåt i karriären.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.