Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Äventyrare på topplista över drömjobb

Renata Chlumska, professionell äventyrare klättertränar. Arkivbild.
Renata Chlumska, professionell äventyrare klättertränar. Arkivbild. Other: Eva Tedesjö

Svenskarnas drömyrke är projektledare, enligt en ny undersökning. Många drömmer även om mer sällsynta jobb som äventyrare och författare.

Cirka 4.800 personer har deltagit i Manpowers arbetspanelundersökning år 2017. Drömjobbet enligt deltagarna är projektledare, som förra året kom på tredje plats.

Ingenjör och administratör kommer på andra respektive tredje plats.
 En nyhet i årets topp tio-lista är att kommunikatörsyrket första gången kommit med bland de tio bästa. En annan nyhet är att läraryrket har fallit bort från topp tio-listan.

Hélène Belin som är kommunikationschef på Manpowergroup blev först överraskad när hon såg resultatet men tycker att det är naturligt när man tittar närmare på yrket.

– Arbeten blir mer indelade i processer och mer projekt. Det blir mer varierande än att sitta vid skrivbordet varje dag och göra samma sak. Jag tror projektarbetet tilltalar för att man har ett tydligt mål, en tydlig tidsplan och en början och ett slut. Folk upplever väldigt mycket stress på jobbet men i projektarbete har man rätt fart, säger Hélène Belin.

Om man delar upp resultaten enligt kön skiljer det sig stort. Administratör är det populäraste yrket hos kvinnor medan ingenjör är det populärare yrket hos män.

– Det finns ju mycket lediga tjänster för ingenjörer så det är ju roligt, säger Hélène Belin.

I topp tio-listan hos båda könen finns även mer sällsynta yrken, bland annat vill både män och kvinnor bli äventyrare. Männen vill även bli testförare och uppfinnare. Kvinnor vill bli designer och författare.

– Vi har ställt frågan väldigt brett i utgångsläget, säger Hélène Belin.

Enligt Hélène Belin bör man utan att bry sig om inkomst och pengar tänka på drömyrket. Vilka är de mindre realistiska drömmarna?

– Det är kul att notera att både kvinnor och män gärna skulle vilja bli äventyrare. Att kvinnor vill bli författare tror jag beror på det svenska deckarundret där det finns många kvinnliga förebilder som författare. Flera av dessa författare har helt bytt karriär och tjänar ändå bra, säger Hélène Belin.

Men drömmar är inte alltid lätt att uppnå. I undersökningen framkommer det att endast 5 procent anser sig jobba med sitt drömyrke.

– Man skulle ju önska att det var fler som hade sitt drömjobb. Men att jobba som ingenjör fastän man vill bli testförare är ju inte dåligt heller. Men vad som anses vara drömyrke beror ju förstås också på hur frågan är ställd och hur man tolkar frågan, säger Hélène Belin.

Nästan hälften, 46 procent, uppger att det mest lockande med drömjobbet är en möjlighet till personlig utveckling. En tredjedel, 35 procent, tycker att det som främst lockar med drömjobbet är att det är spännande.

– Vi ser i alla undersökningar att utveckling på jobbet uppskattas högt. Speciellt när man mäter de yngsta på arbetsmarknaden, millenials, som om några år kommer ut på arbetsmarknaden. Man vill utvecklas men inte nödvändigtvis bli chef. Det här med utvecklingstrappor känns föråldrat och något som företag kan se över och kanske skrota. Det är utveckling som gäller oavsett, säger Hélène Belin.

I undersökningen ställdes även frågan om vad som varit i vägen för drömjobbet. Svaren har varit brist på utbildning, avsaknad av kontakter eller att man är för gammal för att börja om. Dessa hinder är möjliga att åtgärda, enligt Hélène Belin.

– Kontakter och utbildning går alltid att fixa, det är inga riktiga hinder, säger Hélène Belin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.