Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Bästa tipsen för att starta eget

Så kan du få hjälp om du blir uppsagd. Anders Anderssons bästa startaeget–tips

Om du är anställd på ett företag som är anslutet till Trygghetsrådet (TRR) erbjuds du hjälp av TRR om du blir uppsagd.

Bland annat erbjuds egen rådgivare, aktiviteter och möjlighet till ekonomiskt stöd för kompetensutveckling.

7 procent av dem som sökte hjälp hos Trygghetsrådet förra året valde att starta eget.

Även om du är anställd inom stat, kommun, landsting eller ett Pactaföretag omfattas du genom kollektivavtalet av ett omställningsavtal.

Omställningsavtalspaketet innebär ett aktivt omställningsarbete, ekonomiska förmåner och åldersersättning för Sveriges Kommuner och landstings medlemmar. Några exempel på åtgärder är deltagande i ett program för aktivt arbetssökande, kortare utbildning eller praktik, finansiering av kurslitteratur och hjälp att starta eget.

Fyra fällor som kan stjälpa dig

1 För mycket planering, du kommer ej i gång.

2 Du har en ospecificerad målgrupp.

3 Du glömmer sälja idén.

4 Du vågar inte ta risker.

Fem sätt att finansiera din idé

1 Kolla med familj, vänner och bekanta om det är någon som vill satsa pengar på din idé eller kanske bli delägare.

2 Sök företagslån hos Almi. De kräver inte lika stor säkerhet som banken men du kan behöva en personlig borgen.

3 Crowdfounding eller folkfinansiering är ett nytt fenomen i Sverige. Det innebär finansiering med hjälp av många personer där var och en bidrar med mindre summor. Här måste du gå ut till allmänheten för att få dem intresserade av du gör. Det finns flera sajter för crowdfounding. En av dem är Funded by me .

4 Googla efter lämpliga stipendier, priser eller tävlingar. Ett exempel är Venture Cup där du kan vinna 200.000 kronor på din affärsidé.

5 Sök startaeget-bidrag hos Arbetsförmedlingen. Det kan du få om du har fyllt 25 år, är arbetssökande och har en affärsidé. I samband med det finns också en startaeget-utbildning på fyra till tolv veckor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.