Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Börja tidigt eller sent? Här väljer du när du vill jobba

”Ibland sitter kollegorna och jobbar betydligt längre än normalt för att de har fått flyt i arbetet. Andra dagar jobbar de kortare. Den livsstilen passar in på hur det var när de fick sin passion för arbetet”, säger Camilla Agardh på webbyrån Invise.
”Ibland sitter kollegorna och jobbar betydligt längre än normalt för att de har fått flyt i arbetet. Andra dagar jobbar de kortare. Den livsstilen passar in på hur det var när de fick sin passion för arbetet”, säger Camilla Agardh på webbyrån Invise. Other: Julia Mård

Jobba när på dygnet du vill. Och varifrån du vill: köksbordet, soffan, kaféet, landet – eller under strandens parasoll. Så länge som du arbetar effektivt runt 40 timmar per vecka.

Så har webbyrån Invise i Stockholm arbetat sedan 2013.

– Var och en är till stor del sin egen chef, ansvarig för sin arbetstid och sin prestation. Fria arbetstider främjar flow, säger Fredrik Fernström, jämte vd Camilla Agardh ena halvan av Invises 31-åriga ledar- och grundarduo.

Invise arbetar med webb och försäljningsutveckling och har runt 25 medarbetare.

En av dem sökte jobb från Malmö, där han har sin familj. Nu jobbar han där tre veckor i månaden, och behöver inte i detalj redovisa sin arbetstid, så länge han gör vad han ska.

I vår ska en utvecklare arbeta från Italien.

I Stockholm kommer vissa in senare och stannar längre, eller börjar tidigt och slutar redan på eftermiddagen. De flesta brukar dock befinna sig samtidigt på kontoret på Kungstensgatan under några timmar mitt på dagen.

Vd Camilla Agardh kommer för ovanlighetens skull till kontoret vid 14 och stannar till 19 denna dag.

– Om fria arbetstider funkar för mig så varför skulle det inte fungera för mina kollegor? frågar hon retoriskt.

– Även om vi alla är olika är det ofta det som fungerar bra för mig som fungerar bra för andra här. Ju mindre jag försöker kontrollera desto mer motiverade är mina kolleger.

2013 började Invise med ett första tremånaders försök, då alla anställda fick planera sin dag hur de ville – så länge de var på kontoret mellan 10.00 och 14.00. Inspirationen kom bland annat från konceptet ROWE: Results Only Work Environment: Det som räknas är vad som görs: inte var och när.

Även det amerikanska företaget 37-signals inspirerade Agardh och Fernström. 37-signals frågade sina anställda när och var de kände att de jobbade som mest effektivt. Påtagligt många svarade tidigt på morgonen eller sen eftermiddag/kväll. Väldigt ofta utanför kontoret.

Efter testperioden på Invise kändes det uteslutet att gå tillbaka till ”vanliga” kontorstider.

– Vi insåg att vi inte behövde några fasta arbetstider, vi överlappar ändå mer än väl för att samarbetet ska fungera som vi önskar, säger Fredrik Fernström.

Invise har ett gemensamt veckomöte, där alla förväntas dyka upp.

Gemenskap och samarbete är avgörande för ett ungt tillväxtföretag, men Fredrik Fernström menar att de anställda som utnyttjar möjligheten att jobba hemma eller på andra ställen vanligtvis ändå tillbringar 30–35 veckotimmar på kontoret.

Han menar att de fria arbetstiderna snabbt gav Invise ett uppsving på alla plan.

– Redan första veckan märktes det skillnad, alla kom ungefär samma tid som förut. Däremot avbryter ingen mitt i en arbetsuppgift bara för att klockan är 17.

Själv tycker han att han arbetar bäst på eftermiddagen och kvällen mellan 17.00 och 20.00. Därför tränar han på morgonen, för att sedan dyka upp på kontoret. Förmiddagen ägnas åt rutinärenden som e-post, medan skapandeprocessen tar vid på eftermiddagen och pågår till en bra bit in på kvällen.

– Jag kommer lättare i flow om jag kan anpassa dygnets timmar efter när jag fungerar som bäst.

De flesta går dock hem runt 17, en del tidigare än så, påpekar Camilla Agardh. Runt en tredjedel har barn.

– För dem som är föräldrar fungerar det här väldigt bra. En del kommer in redan vid sju på morgonen och går vid 15 för att kunna hämta tidigare på förskolan. Andra dagar kan folk sitta tolv timmar i sträck, för att de har så bra flyt, säger Camilla Agardh.

Fakta.

Tre erfarenheter från webbyrån Invise, som har haft fria arbetstider i fyra år:

1 Fungerar för företag som inte har exakta öppettider.

2 Fördelar är att anställda kan anpassa sitt arbetsliv efter sitt privatliv och sin livssituation, att företaget blir attraktivt som arbetsgivare.

3 En nackdel är att det blir svårare att få till morgonmöten.

… och tre tips:

1 Hitta ditt eget mönster. Kom inte 08.00 ena dagen och vid lunch nästa. Kroppen och sinnet mår bra av vanor. De behöver inte vara huggna i sten, men alla måste hitta sitt mönster.

2 Jobba på gemenskapen. När alla kommer och går på separata tider så kan det löna sig att lägga fokus på gemenskap och aktiviteter med jämna mellanrum.

3 För arbetsgivaren är det viktigt att komma ihåg att modellen bygger på att du litar på din personal och att var och en vill göra ett bra jobb och ta sitt ansvar. Behåll 40 timmars-veckan som riktlinje, då vet man att man inte jobbar för lite eller för mycket. Var och en får hålla räkningen på sin tid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.