Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Branscherna där robotar tar över

Other: Foto: Nicklas Thegerström

Hotellreceptionist, butiksbiträde och lastbilschaufför. Det är bara några av jobben där robotar lika gärna skulle kunna ta över redan nu. – Hälften av alla jobb i Sverige kan vara ersatta av robotar om 20 år, säger Ashkan Fardost, digitaliseringsexpert.

Foto: Foto: PressbildI receptionen på hotell Hilton i Virginia hälsas gästerna välkomna av Connie. Hen hjälper till med restaurangtips, vägbeskrivning och kan svara på frågor om hotellet. Så långt, allt som vanligt. Men hotellreceptionisten Connie är en robot.

– Vi kan se robotar i flera branscher redan nu. På en fabrik i Kina ersattes 60 000 anställda av robotar i våras. Många lager har ersatt personal med datorstyrda robotar och vi har ju redan sett bilar som kör sig själva, säger Ashkan Fardost, digitaliseringsexpert, forskare och föreläsare.

Vi går in i den fjärde industriella revolutionen. Det digitala ska ersätta det manuella, människan ska slippa göra det tråkiga, farliga, slitsamma. Och det påverkar arbetsmarknaden.

53 procent av dagens svenska jobb beräknas vara ersatta av digital teknik inom tjugo år, enligt en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning, SSF. Det handlar om 2,5 miljoner jobb. Många av dem som riskerar förlora jobbet är lågavlöna

de men digitaliseringen påverkar alla, både ingenjörer och ekonomer finns på listan.

Foto: Foto: Alamy

– Medelinkomstjobben är kanske allra mest hotade. Västerländska samhällen vilar på en välmående medelklass. Utvecklingen kan bli farlig om inte våra regeringar förstår vad som händer, säger Ashkan Fardost.

Näringsminister Mikael Damberg tycker att Sverige är väl rustat.

– Vi kan se att jobb försvinner men att fler nya skapas. Sverige ligger bra till i nästan alla mätningar som handlar om digitalisering men vi får inte slappna av. Det är många andra länder som springer snabbt, säger han.

Bland de nya jobben syns enligt SSF många dataspecialisttjänster men också arbeten som skapas runt de rent tekniska väntas öka, till exempel inom marknadsföring och försäljning. Men det är långt ifrån säkert att de nya digitala företagen kommer bidra med många jobb.

Foto: Foto: Niclas Thegerström– Fotoföretaget Kodak hade 145 000 anställda en gång i tiden. När Instagram köptes av Facebook för några år sedan hade de 13 anställda. Ironiskt nog gick Kodak i konkurs ungefär samtidigt, säger Ashkan Fardost.

För att Sverige ska klara omställningen är skolsystemet nyckeln, det tror Amin Toufani. Han är forskare på det amerikanska välrenommerade Singularity University och just nu i Sverige för en digitaliseringskonferens arrangerad av Google.

– Jag har hört att det är obligatoriskt med stickning i svensk skola men att barnen inte lär sig programmering. Det verkar behövas en förändring, säger han.

Jag har hört att det är obligatoriskt med stickning i svensk skola men att barnen inte lär sig programmering. Det verkar behövas en förändring, säger han.

Och förändringen pågår, menar näringsminister Mikael Damberg.

– Genom att vi nu ökar antalet undervisningstimmar i matematik och teknik är det meningen att eleverna ska lära sig programmering på skoltid.

Foto: Foto: Magnus HallgrenÄven vuxna kommer behöva utbildning. Darja Isaksson är digitaliseringskonsult och tror att vidarelärandet i vardagen kommer att avgöra Sveriges konkurrenskraft.

– Vi ser en generation nu som har tjugo, trettio år kvar att jobba och behöver omskolning och vidareutbildning. Min drömvision är att alla svenskar gick en onlinekurs i kvartalet.

Amin Toufani håller med. Förmågan att anpassa sig kommer vara det viktigaste konkurrensmedlet på arbetsmarknaden framöver, viktigare än intelligens.

– Och det fina med det är att det går att träna upp, du kan lära dig att bli anpassningsbar, säger han.

Framtidens arbetsmarknad ser ändå ljus ut, menar digitaliseringexperten Ashkan Fardost.

– Långsiktigt är det en fantastisk möjlighet för fler att få en meningsfull tillvaro. När robotarna tar de jobb vi har nu, kan vi fokusera på nya saker.

Sannolikheten att en dator tar över jobbet inom 20 år

Fotomodeller 98,0%

Redovisningsassistenter 97,0%

Biblioteksassistenter 96,6%

Kassapersonal m.fl. 95,3% 9

Försäljare, detaljhandel; 94,4%

Torg- och marknadsförsäljare 94,0%

Renhållnings- och återvinningsarbetare 93,0%

Kontorssekreterare 92,2%

Montörer 91,4%

Lokförare 89,6%

Redovisningsekonomer 89,3%

Köks- och restaurangbiträden 88,6%

Möbelsnickare 87,9%

Smeder 87,1%

Slaktare, bagare, konditorer 87,1%

Grovarbetare inom bygg och anläggning 84,8%

Gjutare, svetsare, plåtslagare 84,1%

Fordonsförare 80,1%

Skogsbrukare 79,8%

Lager- och transportassistenter 78,8%

Brevbärare 78,6%

… och här det minst risk att roboten tar över jobbet

Skogsmästare 0,8%

Präster 0,8%

Speciallärare 1,1%

Högre ämbetsmän och politiker 1,2%

Verkställande direktörer 1,5%

Pastorer 2,5%

Psykologer, socialsekreterare m.fl. 3,0%

Civilingenjörer, arkitekter m.fl. 4,9%

Förskollärare och fritidspedagoger 5,2%

Grundskollärare 5,6%

Hälso- och sjukvårdsspecialister 6,0%

Gymnasielärare 6,4%

Rättelse 2016-09-11 13:00
I en tidigare version av artikeln hade Stiftelsen för strategisk forskning fått en felaktig förkortning.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.