Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Chefer som elitidrottar favoriserar de som tränar

Den som kan topprestera i idrott kan också sannolikt göra det på jobbet. En sund själ i en sund kropp. Det är ledord för många extremsportande chefer, som anser att även personalen borde träna mycket mer, enligt en ny avhandling.

– Att vara hälsosam är en av företagets grundvärderingar, säger teknikkonsultbolaget Rejlers vd Peter Rejler, själv träningsfantast med löpning, cykling, tennis, skidåkning och en rad extrema uthållighetslopp i bagaget.

Fart, energi och tempo är viktigt inom sporten, och tunga konkurrensfördelar även i arbetslivet, konstaterar Peter Rejler, som lockat likasinnade till bolaget. Medarbetare som gillar Ironman, klassikern, Marcialonga, Vasaloppet, triathlon med mera. Sådan träning som ofta associeras med självdisciplin, målmedvetenhet, kontroll, produktivitet och andra i arbetslivet positiva personlighetsdrag.

Peter Rejler tycker att träningen också kan sätta fart på huvudet, påverka kreativitet och problemlösningsförmåga. Vart och ett av Rejlers drygt 80 nordiska kontor har en egen hälsoansvarig, som ger de 2.000 anställda tips om mat, motion och träningsprogram. Rejlers har även en egen skidstafett, och ett eget cyklistteam. 2013 fick Peter Rejler utmärkelsen Årets hälsobefrämjande chef av tidningen Chef.

– Vi ägnar ständigt arbete åt att få medarbetarna att röra på sig, säger han.

De anställda uppmanas av vd, som själv utnyttjar minsta rast till en armhävning eller två, till att välja trapporna i stället för hissen och använda rasterna till träning.

– Det är inte så att jag tvingar ut folk, men för mig har träningen betytt så otroligt mycket. En god kondition gör att man bättre kan hantera sin omvärld och allt som trycks på en.

På andra arbetsplatser har ledningen gått längre än så. Kalmar Vatten fick härom året stor uppmärksamhet genom att göra gymträning två gånger per vecka obligatoriskt, och personalens träning till ett kriterium i löneförhandlingarna.

Utvecklingen har på några årtionden gått från att sinnebilden av den höge chefen som en korpulent man med en drink i ena handen och en cigarr i den andra, till att allt fler chefer i dag bygger sin självbild och företagets varumärke med hjälp av extremt hård träning. På deras dagordning står uthållighetsprov som Ironman, maraton, En svensk klassiker och Nordic military training.

Foto: Stockholms universitet

Man vill påverka alla att bli lika hälsosamma och aktiva som de är själva. Det här kan leda till upphöjning av vissa medarbetare och uteslutande av dem som inte tränar.

En doktorsavhandling av Janet Johansson på Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet bekräftar att den elitmotionerande chefen bygger sin chefsidentitet på att kontrollera sin kropp och sitt yttre, och vissa tenderar också att favorisera medarbetare som delar deras vanor och värderingar.

De senaste åren har träning som mer eller mindre påtvingas de anställda väckt het debatt. Anställda har känt sig hetsade av chefer att träna och sedan redovisa sina resultat inför alla andra på jobbet.

Ledningarna ser stegräkningstävlingar, gemensamma träningspass och motionslopp som välmenande initiativ för bättre hälsa och lagbyggande. Så även många anställda. Medan andra upplever dem som del av en integritetskränkande hälsohets, avsedd att göra det extra tydligt vilka anställda som inte håller sig i form och som i arbetsgivarens ögon riskerar att prestera sämre och kosta mer i sjukfrånvaro.

Forskaren Janet Johansson har i sin avhandling intervjuat 24 toppchefer i näringslivet. De uppger att de vill vara sunda förebilder.

– De bedömer inte bara sig själva utifrån de här idealen, utan ofta även andra, och vill påverka alla att bli lika hälsosamma och aktiva som de är själva. Det här kan leda till upphöjning av vissa medarbetare och uteslutande av dem som inte tränar. Vid nyrekryteringar blir det lätt så att personer med liknande träningsideal favoriseras.

Läs mer: Så tränar du rätt för din ålder

Fakta.Träningshets på jobbet

  • I USA har företag gått från att inte tillåta rökning till att inte anställa rökare. Vissa arbetsgivare kontrollerar de anställdas hälsa minutiöst och kräver detaljerad information om personalens mat-, tränings- och sovvanor.
  • Så är det inte i Sverige. Men även här finns arbetsgivare som kräver träning av sina anställda, till exempel Kalmar Vatten.
  • Janet Johanssons avhandling heter ”Sweat is weakness leaving the body. A study on the self-presentational practices of sporty top managers in Sweden”.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.