Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/cyklande-rormokaren-blev-kallad-dum-i-huvudet-nu-okar-omsattningen/

Jobb & Karriär

Cyklande rörmokaren blev kallad ”dum i huvudet” - nu ökar omsättningen

Rörmokaren trampar på för miljön. Foto: Ali Lorestani

När Hugo Wolgers startade en egen rörmokarfirma hade han ett mål – att förändra branschens syn på klimatet. Företagets anställda tar sig hem till sina kunder på cykel. 

Söder om Stockholms innerstad ligger förorten Tallkrogen. Rörmokaren Hugo Wolgers är på plats för att reparera ett trasigt värmesystem i en villa. Till sin hjälp har han med sig praktikanten Angelo Abad, 21 år. I den gröna trädgården står det två cyklar med en varsin verktygslåda. 

– Det tog mig ungefär 25 minuter att cykla till den här kunden, säger Hugo Wolgers, 31, som är vd och grundare av bolaget Cyklande rörmokaren. 

Precis som namnet avslöjar cyklar de anställda hem till sina kunder. I genomsnitt trampar de tre mil om dagen. Huvudkontoret ligger mitt i Gamla stan. Tack vare läget är det sällan långt till nästa kund. Dessutom går det fortare än att sitta fast i en bilkö, men framför allt mår miljön bättre menar Hugo Wolgers.

– Jag har alltid brunnit för miljön och klimatet, men den här branschen gör alldeles för lite, säger han. 

Sedan studenten har han arbetat inom VVS-branschen som rörmokare. För tre år sedan tröttnade han på företagens inställning mot klimat- och hållbarhetsfrågor. Enligt honom ligger allt för stort fokus på att byta ut de trasiga delarna i stället för att reparera. 

– Få delar repareras eftersom man hellre köper nytt. Tyvärr blir det dyrt både för kunden och för miljön, säger Hugo Wolgers. 

”I bland får vi frågan om vi faktiskt cyklar på riktigt”. Foto: Ali Lorestani

 

Det blev starten för det egna företaget. Till en början fick han och kollegorna kritik för att de cyklade. Bland annat sa andra branschaktörer att de skulle ge upp på vintern. En annan del av kritiken handlade om beslutsamheten att reparera i stället för att köpa nytt. 

– Vi blev kallade för dumma i huvudet och fick höra att vi inte kunde tjäna pengar på det här sättet. I själva verket har vi ökat i omsättning varje år, säger Hugo Wolgers. 

Som ett exempel nämner han en blandare som ska repareras. I stället för att köpa en helt ny är det ofta möjligt att byta ut insatsen. 

Förra året omsatte bolaget cirka sex miljoner kronor. I år räknar de med en omsättning på mellan nio och tio miljoner. 

– Vi har vuxit väldigt snabbt, vi har valt att investera nästan allt i bolaget, säger Hugo Wolgers. 

När Angelo Abad letade efter en praktikplats sökte han på nätet. När han upptäckte Cyklande rörmokaren trodde han först att det bara var ett namn. Det är han inte ensam om. 

– Visst händer det att kunder frågar oss om vi ”cyklar på riktigt”, men då svarar jag bara att det är självklart, säger Hugo Wolgers. 

Dock är det omöjligt att cykla med hur tung last som helst. Därför går stora leveranser direkt från återförsäljaren till kunden. Däremot bär de anställda vanliga verktygslådor på cykeln. Oftast väger lådorna mellan 20 och 25 kilo. 

– Det är fortfarande mindre tungt att cykla. En bil behöver du hitta en parkeringsplats till och de ligger oftast en bit ifrån huset. En cykel kan du ställa utanför porten. Då slipper du bära på verktygen fram- och tillbaka till bilen, säger Hugo Wolgers.

2018 vann företaget titeln, Årets hantverkare. Plötsligt byttes kritiken ut mot hyllningar och nu hoppas Hugo Wolgers att fler anammar deras arbetssätt.

Hugo Wolgers startade företaget 2017. Foto: Ali Lorestani

– Flera kunder vänder sig till oss eftersom de bryr sig om miljön. Det gör oss konkurrenskraftiga. I början var vi oroade över att de stora drakarna i branschen skulle kopiera oss, men det hände aldrig, säger Hugo Wolgers. 

I dag ser han annorlunda på det.

– I motsats till i början hoppas jag att fler företag anammar vårt arbetssätt. Det gynnar alla i slutändan eftersom miljön mår bra, säger Hugo Wolgers. 

Läs mer: Byggbranschen kritisk mot ny lag för gästarbetare 

Läs mer: Byggjobb och datautvecklare största bristyrken