Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

De byter karriär och lär sig att koda – på tre månader

Förväntansfull. Erika Öhman är en av 30 elever på Academys intensivutbildning, där deltagarna blir systemutvecklare på tolv veckor.
Förväntansfull. Erika Öhman är en av 30 elever på Academys intensivutbildning, där deltagarna blir systemutvecklare på tolv veckor. Foto: Magnus Hallgren

Bristen på arbetskraft inom it-branschen ökar. Hos Academic Work tror man att en ny sorts intensivutbildningar kan vara en del av lösningen: På tolv veckor sadlar eleverna om från sin tidigare bana och blir programmerare.

I dag saknas 30 000 personer inom it-branschen i Sverige – och fram till år 2020 väntas den siffran ha ökat till 60 000, visar en rapport från IT & Telekomföretagen.

För att möta det behovet satsar Academy, som är en del av Academic Work, på en helt ny form av skräddarsydda snabbutbildningar.

Under tolv veckor får deltagarna, ofta med en helt annan bakgrund än inom it, läsa intensivkurser i programmeringsspråket C# och ramverket .NET, som bland annat används för att skapa nätbaserade system till datorer och mobiler.

Efter tre stenhårda månader är de elever som slutför utbildningen garanterade anställning som konsulter inom systemutveckling eller teknisk projektledning.

– Vi hade vår första klass i höstas. Av 30 elever har alla fått jobb, förutom en person som hoppade eftersom utbildningen var för tuff, säger Micael Holmström, vd på Academy.

Konceptet är baserat på en utbildningsform som heter accelerated learning, som delvis har växt fram inom den amerikanska it-branschen. En central punkt är att man inte fokuserar på tidigare erfarenheter eller betyg i urvalsprocessen. I stället läggs stor vikt på personliga egenskaper, motivation och fallenhet för exempelvis problemlösning.

– Utbildningen är för alla, oavsett vad du sysslat med tidigare. Antagningen sker sedan via tester av bland annat logiskt tänkande och kognitiv förmåga.

Varför är utbildningen just tolv veckor lång?

– Det är tillräckligt lång tid för att lära sig någonting nytt ordentligt. Samtidigt är utbildningen kort nog för att du ska orka ge 110 procent.

Hur gångbar är utbildningen om eleverna vill söka sig till andra arbetsgivare förutom er?

– Det är en relevant fråga, och något vi tittar på. Samtidigt vet vi att många it-företag letar efter kandidater med en gedigen praktisk erfarenhet, vilket våra elever har.

Det råder fullständig koncentration i klassrummet när DN hälsar på hos Academy. Den andra kullen som läser skolans snabbutbildning började i mitten av januari, och nu är de snart halvvägs till examen.

En av eleverna är Erika Öhman, 28 år, som tidigare bland annat arbetat på bank och läst designkurser.

– Jag vet att det råder brist på folk med it-kompetens, och hade funderat ett tag på att lära mig programmera. Dessutom gillar jag att bemästra saker och tänkte att det här kunde vara en kul utmaning.

Utbildningen verkar rejält tuff. Hur gör du för att orka med allt?

– Vi motiverar varandra i klassen. För många är det här helt nytt, även om vissa har förkunskaper.

I framtiden vill Erika Öhman gärna arbeta med att utveckla och förbättra användargränssnitt.

– Att jag har en annan bakgrund kan göra det lättare för mig att peka på sådant som vi utvecklare måste göra mer begripligt för användarna.

Intensivutbildningar som den hos Academy kan åtgärda en viss typ av kompetensbrist, men är inte den enda lösningen på utmaningarna i it-branschen, menar organisationen Sveriges ingenjörer.

– Kortkurser fyller ett behov, men man ska inte inbilla sig att man klarar av att lära sig avancerad systemutveckling på tre månader, säger Peter Larsson hos Sveriges ingenjörer, och fortsätter:

– Viktigt att komma ihåg är att det behövs olika sorters åtgärder för att lösa kompetensbristen. Bland annat utreder vi möjligheterna till snabbspår in i arbetslivet för dem med utländsk ingenjörsexamen.

Fakta.Accelerated­ learning

Intensivutbildningen hos Academy bygger delvis på en metodik som heter Accelerated learning, utvecklad i USA.

Kurserna är korta, ofta tolv veckor, och fokuserar mycket på att eleverna ska lära sig tillsammans, och att kunskaperna snabbt ska sättas i en kontext där de omsätts i praktiken.

Academy startade sin intensivutbildning förra hösten. I år siktar man på att examinera 120 elever. Förutom kurser i Microsofts programmeringsspråk C# ska man även anordna en utbildning i Java till hösten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.