Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

De ska göra toppkrogar till frilanskontor

Henrik Vetterdal och Peter Henning, grundare av Palaver, tillsammans med Malin Rosén och Mia Jansson (till vänster), restaurangchefer på Pocket city och Pocket Solna.
Henrik Vetterdal och Peter Henning, grundare av Palaver, tillsammans med Malin Rosén och Mia Jansson (till vänster), restaurangchefer på Pocket city och Pocket Solna. Foto: Lisa Mattisson

Från i höst kan den som behöver en tillfällig arbetsplats i Göteborg eller Stockholm hyra in sig på en krog eller ett kafé. Tjänsten Palaver hakar på utvecklingen där allt fler har en flexibel arbetsvardag.

Frilansare utan kontor? Anställd med tid över efter ett möte på stan? Då kan Palaver vara en tjänst som passar dig. Genom att samarbeta med en rad restauranger och kaféer satsar företaget på att erbjuda tillfälliga arbetsplatser på stan.

I Palavers app kan kaféer och restauranger beskriva sig efter ett antal kriterier, som hur sittplatserna är utformade och hur tillgång till wifi är.

– Vi ser att formen för arbete förändras, och fler och fler är i rörelse under sin arbetsdag. Många är frilansare, men även större bolag blir mer öppna för att man jobbar borta från kontoret emellanåt, säger Peter Henning, vd på Palaver.

Ordet palaver betyder ursprungligen att prata på portugisiska, och används också som benämning på den centrala hydda i västafrikanska byar där alla är välkomna att slå sig ned och prata, säger Peter Henning, uppvuxen i Liberia.

Tjänsten har hittills finansierats genom investeringar från flera av Palavers medarbetare – bland annat från vdn Petter Henning, som tidigare har drivit olika konsultbolag. Medgrundaren Henrik Wetterdal har varit vd på Dell i Sverige, men har även en fot i restaurangbranschen som tidigare vd på F12-gruppen. Även investeraren Erik Mitteregger är delägare och har satsat en större summa i projektet.

– Det är ganska stora belopp i den här inledningsfasen. Förhoppningen är att även kunna expandera internationellt snart, till exempel till London. säger Peter Henning.

I inledningsskedet har Palaver avtal med ett 50-tal kaféer och restauranger i Göteborg och Stockholm, däribland Grill och Melker Anderssons restaurang Mother, med över 500 sittplatser.

Foto: Lisa Mattisson

Ett annat ställe där frilansare kommer kunna sitta och arbeta är Pontus Frithiofs restaurang Pocket city i Stockholm, där Malin Rosén är restaurangchef.

– Vi ser det här som en möjlighet att få in gäster som upptäcker vilka vi är, och kanske kommer tillbaka och äter middag. Vi vill också locka fler gäster på tider när restaurangen annars är tom, säger Malin Rosén.

Med Palaver betalar kunden för ett paket där både ”hyra” av plats och fika ingår. Priserna kommer ligga på 45 kronor och uppåt för ett par timmars plats med kaffe, och lite högre om du vill ha en kaka eller macka.

– Men det blir inga baguetter. Det går utanför för vad man får servera på ett kontor, säger Peter Henning.

Betalningen sker direkt via Palavers app, där också alla kvitton för olika kontorshyror finns samlade.

Mat och dryck på restaurang har en momssats på tolv procent. Men för att göra det enklare för kunderna att redovisa sina köpa använder Palaver momssatsen 25 procent rakt av, vilket vanligtvis gäller för tjänster.

Möjligheten att kunna dra av paketpriset för platshyra och fika lyfter Peter Henning fram som en viktig förtjänst med Palaver, jämfört med att betala som en vanlig kafégäst för kaffe – en kostnad som inte är avdragsgill.

Men Skatteverket är tveksamt till möjligheten att dra av för både mat och hyra.

–Man får inte dra av för mat och dryck, så om man betalar 45 kronor för en plats inklusive kaffe kanske man kan dra av runt 30 kronor på skatten, säger Ingvar Håkansson, skatteexpert inom näringsverksamhet på Skatteverket.

Palaver anser däremot att deras tjänst kan liknas vid en vanlig arbetsplats på kontor där kaffe och ett antal kringtjänster ofta ingår.

– Om du sitter och jobbar några timmar ska inte kaffet ses som en privat kostnad, säger Peter Henning.

Foto i text: Lisa Mattisson

Fakta.Palaver lanseras inom några veckor

Tjänsten Palaver har testats sedan i början av året, men lanseras skarpt i slutet av augusti.

Affärsidén är att para ihop kaféer och restauranger med personer som letar efter en tillfällig arbetsplats.

Nio personer jobbar med Palaver, och majoriteten av de anställda har investerat i företaget. Palaver vill dock inte berätta hur mycket pengar som har pumpats in.

Flera andra företag erbjuder tjänster likande Palavers, bland annat Workaround, som vill vara ett slags Airbnb för arbetsplatser, och Café&Co, som är ett kombinerat kafé och kontor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.